Akú tortu pripravíte tento rok na Vianoce? Po všetkých týchto štedrovečerných jedlách by bolo fajn zjesť niečo naozaj chutné ako dezert. Máme niečo vhodné na túto príležitosť. Pozrite si recept na vianočný makový koláč bez obalu.
Vianočný makový koláč bez obalu
Ingrediencie:
- 1/2 kocky masla ( 125 g)
- 200 g hladkej múky
- 1 polievková lyžica smotany 18%
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 žĺtky
- 70 g jemného cukru
Maková náplň:
- 60 g vlašských orechov
- 1/2 kocky masla
- 2 jablká
- 500 g maku
- 3 šálky vriacej vody
- 2 bielka
- 1 balenie vanilkového cukru
- 50 g sušených marhúľ
- 5 lyžíc krupice
- 50 g hrozienok
- 3 celé vajcia
- 140 g cukru
- 100 g kandizovanej pomarančovej kôry
- pár kvapiek mandľového oleja
- 150 g tmavá čokoláda
- 2 Pl oleja
- mandľové lupienky na ozdobu
Postup:
V miske zmiešame múku, jedno balenie vanilkového cukru , jemný cukor a prášok do pečiva, pridajte polovicu kocky studeného masla, žĺtky a smotanu. Zmes vymiesime na jednotné cesto a vytvoríme guľu. Zabaľte ho do fólie a vložte do chladničky.
Celý mak dáme do hrnca a zalejeme tromi šálkami vriacej vody. Varíme asi 7 minút, ochladíme v jemnom sitku a dvakrát pomelieme na mäsovom mlynčeku.
Teraz nasekajte vlašské orechy , hrozienka a marhule a pridajte ich k maku. Do tej istej misky nastrúhame ošúpané jablká, pridáme krupicu , mandľový olej , nastrúhanú pomarančovú kôru a rozpustenú a vychladnutú druhú polovicu maslovej kocky . Všetko premiešame.
Nasypte cukor do samostatnej misky. Pridajte do nej aj 3 vajíčka a bielka . Šľaháme do peny, vyšľahanú penu pridáme do misy s makom. Všetko znova premiešajte.
Teraz vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na tenko . Uložíme na plech, popichajte vidličkou a pečte 15 minút pri 180 stupňoch vo vyhriatej rúre . Po uplynutí tejto doby na predpečené cesto rozotrieme makovú zmes a pečieme ďalšiu hodinu. Upečený koláč necháme vychladnúť.
Tmavú čokoládu a olej rozpustíme vo vodnom kúpeli, vymiešame do leskla.
Vychladnutý koláč pokvapkajte čokoládovou polevou a posypeme mandľovými lupienkami. Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply