Celú zimu bez kašľa! Toto pomáha predchádzať rakovine a zvýšiť imunitu od základov…

Toto pomáha zvýšiť imunitu od základov, predchádzať rakovine a iným ochoreniam…

Keď všade vidieť červenajúce sa šípky, je všetkým jasné, že prišla jeseň.

Šípky sú plodmi divokej ruže – a sú jedlé! Tradične sa používajú pre svoje liečivé vlastnosti a dnes sú predmetom rozsiahleho výskumu. Vďaka prítomnosti kyseliny ellagovej, lykopénu a fenolov majú šípky rôzne výhody a zlepšujú vaše zdravie rôznymi spôsobmi. Rastú skoro všade, preto nie je problém si ich nazbierať úplne zadarmo. Samozrejme platí aby ste hľadali šípky na odľahlých miestach, ďaleko od prašných ciest.

Plody sa zberajú zvyčajne buď asi týždeň po prvom mraze alebo neskoro na jeseň.

Šípky silne posilňujú imunitu. Dôvodom je veľké množstvo vitamínu C, ktoré obsahuje.

Ovocie má množstvo využití. Primárne sa používa pri prevencii mnohých chorôb – vďaka vysokému obsahu vitamínu C je to oslabená imunita, ďalej sem patrí osteoartróza a žalúdočné ochorenia. Môže sa tiež použiť ako diuretikum a mierne preháňadlo. Ovocie sa tiež v podobe oleja používa na pokožku.

S pridaním mlieka sa vyrába nápoj, ktorý je užitočný pri únave, prechladnutí a slabej imunite.

Na jeho prípravu potrebujeme:

  • 2 polievkové lyžice sušených šípok
  • 1/2 litra mlieka.

Pozn. Môžete spraviť aj z polovičného množstva.

Postup:

V malom hrnci dáme variť  mlieko. Do horúceho pridáme sušené šípky. Zakryte!

Nechajte prikryté do vychladnutia. Potom sceďte a  nápoj je pripravený na použitie.

Pite po troche, po dúškoch, vždy  čerstvo pripravené.

Pozn. Zo šípiek si môžete pripraviť aj čaj, likér, tinktúru, džem a iné.

Recept na šípkový likér

Príprava tohto likéru nie je náročná, ani čo sa týka prípravy, ani zloženia.

Potrebujete:

  • 200 g šípok,
  • 300 ml číreho vysokopercentného alkoholu (môže byť slivovica, hruškovica, marhuľovica, ale aj vodka),
  • 5 lyžíc cukru,
  • 5 lyžíc vody.

Šípky nazbierajte pokiaľ možno v čistom prostredí, teda ďalej od ciest a iných potenciálne znečistených miest. Nazbierané šípky umyte, odstráňte z nich stopky a rozstrapkaný koniec pri „bubáku“ a plody buď rozmixujte, alebo rozkrojte a vydlabte z nich semienka. Takto pripravené šípky dajte do čistej uzatvárateľnej nádoby, zalejte alkoholom a nechajte zhruba 2 týždne macerovať alebo lúhovať za studena. Nádobu každý deň pretrepte. Po 2 týždňoch preceďte obsah cez gázu alebo ešte lepšie cez plátno, aby ste odfiltrovali všetky zvyšky šípok.

V hrnci si pripravte roztok z cukru a vody, keď sa cukor úplne rozpustí, tak k nemu pridajte šípkový macerát. Premiešajte a nalejte do uzatvárateľnej sklenenej liekovky. Nechajte likér aspoň týždeň odležať a potom ju užívajte po lyžičkách podľa potreby. Kvôli obsahu alkoholu tento likér samozrejme nie je vhodný pre deti alebo tehotné ženy, ale ostatní ju môžu využiť na doplnenie vitamínu C, posilnenie imunity a celkové povzbudenie organizmu.

Recept na domáci šípkový džem

Budete potrebovať:

  • 3 kg šípok
  • 3 l vody
  • 3 balíčky želírovacieho prípravku
  • 1,5 kg kryštálového cukru

Postup:

1. Z pripravených šípok odstráňte stopku a zostatok okvetia, dôkladne opláchnite a nasypte do vyššieho hrnca. Prilejte toľko vody, aby boli šípky celé pod hladinou vody a varte do zmäknutia.
2. Uvarené šípky nechajte vychladnúť a rozmixujte ich ponorným mixérom.  Mäkké šípky mixujte do hladkej konzistencie.
3. Hustú zmes prepasírujte cez sitko. Prebytočný „odpad“ zo šípok môžete použiť na výrobu sirupu. Šípkovú zmes treba zbaviť nepríjemných chĺpkov. Na vyšší pohár navlečte čistú silonovú pančušku a zmes cez ňu preceďte.
4. Túto zmes nalejte do hrnca, priveďte do varu, primiešajte cukor, želírovací prípravok podľa návodu a varte do zhustnutia. Po uvarení plníme do dobre umytých pohárov.

Šípková tinktúra

Pripravíme si:

  • šípky
  • 40% vodka

Postup:

Fáza 1: Umyté a osušené šípky (môžete ich rozkrojiť) nasypete do vhodného pohára približne do 3/4 objemu. Zalejete alkoholom (použiť možno 40% vodku), tak aby bolo všetko potopené. Uzavrite a za občasného pretrepania necháte macerovať jeden mesiac.

Fáza 2: Potom už len tinktúru precedíte cez jemné sitko alebo plátno do fľaštičky s kvapkadlom.

Použitie: Užívať možno pri problémoch 1 kvapku tinktúry na 1 kg človeka, pričom množstvo je vhodné rozdeliť do troch denných dávok (60kg človek užíva 3 × 20 kvapiek denne). Tinktúru kvapkajte do tekutiny (čaja či vody). Preventívne užívajte podľa uváženia.

Šípky pomáhajú predchádzať rakovine a iným chronickým chorobám

Podľa jednej štúdie po užití extraktu zo šípky sa znížil rast a migrácia buniek rakoviny prsníka. V štúdii najvyššie koncentrácie extraktu šípky znížili migráciu buniek rakoviny prsníka až o 45%. Ovocný extrakt tiež zabraňoval rakovinovému množeniu v mozgu, mieste, kam sa bunky rakoviny prsníka zvyknú rozširovať.

Ďalšia štúdia sa zameriava na fytochemikálie prítomné v čaji zo šípok. Polyfenoly prítomné v ovocí pomáhajú zabrániť množeniu ľudských rakovinových buniek.

Podľa španielskej štúdie by šípky mohli byť aktívnymi zložkami bežnej stravy, ktoré môžu pomôcť predchádzať rakovine hrubého čreva. Ovocie má tiež protizápalový účinok, ktorý prispieva k jeho preventívnym vlastnostiam proti rakovine. Šípky obsahujú určité bioaktívne zlúčeniny, ako sú fenoly, kyselina askorbová (vitamín C), beta-karotén, triesloviny a pektíny – to všetko pomáha potlačiť oxidačný stres, ktorý môže inak viesť k rakovine.

Japonská štúdia tiež zdôraznila účinnosť ovocia na potlačenie zápalu a následného množenia rakovinových buniek. Jeden hlavný flavonoid v šípke, nazývaný tilirozid, má chvályhodný protizápalový účinok. Aj keď je výťažok zo šípky bezpečný, treba mať na pamäti jednu vec – pacienti, ktorí užívajú šípku spolu s niektorými liekmi, musia byť zvlášť opatrní. Je to tak preto, lebo šípky môžu interagovať s liekmi na predpis a s voľným predajom.

Ruža šípová tiež obsahuje ďalšie účinné látky nazývané karotenoidy, o ktorých je známe, že spomaľujú expanziu určitých foriem nádoru. Zistilo sa tiež, že výťažok zo šípky predchádza epitelitíde, ktorá by mohla byť spôsobená rádioterapiou u pacientov s rakovinou hlavy a krku. Pozorovalo sa tiež, že ovocie zastavuje a dokonca odvracia rast určitých druhov rakoviny.

Šípky obsahujú aj lykopén (zlúčenina, ktorá im dodáva červenú farbu). Lykopén je obľúbený pre svoju protirakovinovú aktivitu. Stimuluje komunikáciu medzi bunkami, ktorých poškodenie vedie k množeniu rakovinových nádorov.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*