Varovanie od onkológa: Vyhnite sa tomuto jedlu, ak nechcete dostať rakovinu.

Týmto jedlom výrazne zvyšujete riziko vzniku rakoviny!

Po rozsiahlom výskume a analýze Medzinárodný onkologický ústav klasifikoval spracované mäsové výrobky (patria tu: párky, salámy, šunky, klobásky, špekačky, údeniny, mäsové  konzervy, atď.) ako skupinu 1 karcinogénov po tabaku a azbeste.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie existujú dostatočné dôkazy o tom, že konzumácia spracovaných mäsových výrobkov môže spôsobiť rakovinu hrubého čreva.

Podľa súčasných údajov príjem 50 gramov spracovaného mäsa denne zvyšuje riziko kolorektálneho karcinómu o 18%, zatiaľ čo spotreba 100 gramov červeného mäsa denne zvyšuje riziko kolorektálneho karcinómu o 17%.

Odborníci na zdravie poukazujú na to, že chemikálie ktoré vzniknú počas spracovania mäsa sú karcinogénne. Skupina týchto mäsových výrobkov zahŕňa rôzne údeniny, párky v rožku, lisované šunky a konzervované mäso.

Podľa Dr. Iana Johnsona„Nadmerná konzumácia týchto mäsových výrobkov  je  príčinou rakoviny čriev, ktorá je dnes taká bežná.“

Spomína však, že: „Neexistujú dôkazy o zníženej miere vzniku rakoviny hrubého čreva medzi britskými vegetariánmi.“

V prípade ľudí, ktorí nadmerne jedli mäso, iné škodlivé návyky prispeli k rozvoju rakoviny, ako je silný tabak a konzumácia alkoholu. Napriek tomu odborníci poukazujú na to, že konzumáciou spracovaných mäsových výrobkov sa zvyšuje  zvýšiť úmrtnosť až o 44%.

Sabine Rohrmannová, profesorka na univerzite v Zürichu, pre BBC povedala: „Konzumácia mäsa, najmä spracovaného mäsa, je spojená s menej zdravým životným štýlom. Ale okrem fajčenia, obezity a iných nezdravých návykov sa predpokladá, že konzumácia spracovaného mäsa predstavuje mimoriadne vysoké zdravotné riziko. Odvykanie od fajčenia je dôležitejšie ako zníženie spotreby mäsa, ale vážne odporúčam aj to druhé.“

Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*