Týmto jedlom výrazne zvyšujete riziko vzniku rakoviny!
Po rozsiahlom výskume a analýze Medzinárodný onkologický ústav klasifikoval spracované mäsové výrobky (patria tu: párky, salámy, šunky, klobásky, špekačky, údeniny, mäsové konzervy, atď.) ako skupinu 1 karcinogénov po tabaku a azbeste.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie existujú dostatočné dôkazy o tom, že konzumácia spracovaných mäsových výrobkov môže spôsobiť rakovinu hrubého čreva.
Podľa súčasných údajov príjem 50 gramov spracovaného mäsa denne zvyšuje riziko kolorektálneho karcinómu o 18%, zatiaľ čo spotreba 100 gramov červeného mäsa denne zvyšuje riziko kolorektálneho karcinómu o 17%.
Odborníci na zdravie poukazujú na to, že chemikálie ktoré vzniknú počas spracovania mäsa sú karcinogénne. Skupina týchto mäsových výrobkov zahŕňa rôzne údeniny, párky v rožku, lisované šunky a konzervované mäso.
Podľa Dr. Iana Johnsona: „Nadmerná konzumácia týchto mäsových výrobkov je príčinou rakoviny čriev, ktorá je dnes taká bežná.“
Spomína však, že: „Neexistujú dôkazy o zníženej miere vzniku rakoviny hrubého čreva medzi britskými vegetariánmi.“
V prípade ľudí, ktorí nadmerne jedli mäso, iné škodlivé návyky prispeli k rozvoju rakoviny, ako je silný tabak a konzumácia alkoholu. Napriek tomu odborníci poukazujú na to, že konzumáciou spracovaných mäsových výrobkov sa zvyšuje zvýšiť úmrtnosť až o 44%.
Sabine Rohrmannová, profesorka na univerzite v Zürichu, pre BBC povedala: „Konzumácia mäsa, najmä spracovaného mäsa, je spojená s menej zdravým životným štýlom. Ale okrem fajčenia, obezity a iných nezdravých návykov sa predpokladá, že konzumácia spracovaného mäsa predstavuje mimoriadne vysoké zdravotné riziko. Odvykanie od fajčenia je dôležitejšie ako zníženie spotreby mäsa, ale vážne odporúčam aj to druhé.“
Leave a Reply