V Dánsku je to zakázané už 20 rokov. Slováci ho napriek tomu jedia na kilá!

Zvyšujú riziko cukrovky, mŕtvice a rakoviny, no stále sú kľúčovým prvkom stravy Slovákov. Možno ich nájsť v mnohých produktoch, dokonca aj v tých, ktoré sú určené pre deti. V Dánsku je  zakázaný už  od roku 2003.

 Zvyšujú hladinu zlého cholesterolu

Dánsko bolo priekopníkom zákazu používania priemyselne vyrábaných transmastných kyselín v potravinách v roku 2003, čím bolo príkladom pre ostatné európske krajiny, ktoré sú odhodlané chrániť zdravie svojich občanov pred hrozbou srdcových  chorôb .

Revolučná štúdia publikovaná v roku 1993 v The Lancet dokázala, že trans-tuky zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení . Štúdia bola založená na prípadoch ochorenia pozorovaných v Spojených štátoch.

Dánska rada pre výživu vypracovala sériu vlastných správ, v ktorých skúmala ich vplyv na zdravie Dánov. Výskum priniesol šokujúce výsledky.

Viac ako 50 tis občanov tejto krajiny boli vystavení vysokému riziku kardiovaskulárnych ochorení v dôsledku konzumácie trans-tukov .

Trans-tuky zvyšujú hladinu tzv. zlého  cholesterolu. Ide teda o priamu cestu k rozvoju  aterosklerózy, obezity, mŕtvice a srdcového infarktu.  Zvyšujú tiež riziko cukrovky 2. typu.

2. Kde je najviac trans-tukov?

Analýzy, ktoré vykonali Dáni, ukázali, že hlavným zdrojom transmastných kyselín bol tvrdý margarín.

Ďalšie potraviny, ktoré ich obsahujú sú:

  • stužený tuk (margarín – Palmarin, Hera, Flora, Rama….),
  • sušené polotovary na prípravu jedál (palacinkové zmesi či koláče, instantné polievky…)
  • fast food,
  • vyprážané jedlá,
  • rybie prsty,
  • koláče,
  • pizza,
  • torty,
  • lístkové cesto,
  • wafle,
  • keksíky,
  • polevy,
  • lacné čokolády,
  • čipsy,
  • raňajkové cereálie či tyčinky (sú aj značky dobré a vhodné do zdravého jedálnička)
  • popcorn,
  • omáčky,
  • zmrzliny.

3. Kauza s trans-tukmi v Dánsku

Od januára 2003 je v Dánsku stanovené, že obsah trans-mastných kyselín v tukoch a olejoch na trhu nesmie prekročiť 2 g/100 g (prechodná lehota bola do konca roku 2003). Ak výrobcovia dokázali znížiť množstvo pod 1 g/100 g, mohli použiť označenie „bez trans-mastných kyselín“. Rovnaké požiadavky platia aj pre dovážané produkty, čo niektoré firmy považujú za prekážku spoločného trhu. V apríli 2005 Komisia zaslala Dánsku oficiálnu výzvu týkajúcu sa zrušenia tejto národnej požiadavky, lenže odvtedy sa povedomie o nebezpečnosti trans-tukov posilnilo, a to aj v dôsledku rozsiahlej dánskej štúdie vydanej v apríli 2006. Kým sa prípad dostal na súd, spotrebiteľské skupiny vyzvali Komisiu, aby nasledovala príklad Dánska a stanovila limity pre trans-mastné kyseliny pre všetky potraviny v EÚ. Niektoré spoločnosti, predovšetkým niektoré reťazce s občerstvenia vo Veľkej Británii prišli s iniciatívou úplne eliminovať alebo podstatne znížiť trans-tuky. Napr. Marks & Spencer odstránil používanie hydrogenovaných tukov vo všetkých 4 500 prevádzkach počas menej ako 1 roka.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte príspevok aj s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*