Šupky z mandarínky nevyhadzujte! Keď zistíte, na čo sa dajú využiť, začnete to s nimi robiť tiež…

O tomto využití mandarínkových šupiek takmer nikto nevie! Už ich viac vyhadzovať nebudete…

Mandarínková marmeláda vás očarí svojou chuťou! Určite vyskúšajte!

Ingrediencie:

  • 1,5 kg mandarínky
  • 700 g cukru
  • 1 pohár mandarínkovej alebo pomarančovej šťavy (225 ml)
  • šťava z 1 citróna
  • 1 lyžica masla
  • 1 celú tyčinku škorice
  • 1 lyžica sódy bikarbóny

Postup:

Mandarínky s hrubšou šupkou dobre umyte a ošúpte. Šupky z mandarínok zalejte dostatočným množstvom vody, pridajte lyžicu sódy bikarbóny, premiešajte, zakryte a nechajte odstáť 30 minút.

Z olúpaných mandarínok odstránime všetky biele žilky.

Po 30 minútach šupky dobre  prepláchneme   v čistej vode. Preložíme ich do hrnca a zalejeme vodou, privedieme do varu a varíme asi 5 minút na miernom ohni. Vodu zlejeme a do hrnca dáme čistú vodu, privedieme do varu, pridáme mandarínkové šupky a varíme ďalších 5 minút, aby sa šupky zbavili horkosti. Scedíme.

Šupky vložíme do hrnca a zalejeme pomarančovou šťavou, pridáme polovicu cukru a očistené mandarínky a na vrch posypeme zvyšný cukor, opatrne premiešame. Zakryjeme privedieme do varu a na miernom ohni varíme 5 minút, potom odkryjeme a na miernom ohni varíme ešte 25 minút. Počas varenia odstraňujeme penu z povrchu. Uvarené mandarínky rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.

Za občasného miešania varíme na miernom ohni ešte asi 20 minút,(  alebo aj dlhšie, kým dostaneme požadovanú hustotu) Pridáme škoricu a lyžičku masla, premiešame a necháme ešte 5 minút povrieť.

Nakoniec pridáme šťavu z jedného citróna povaríme ešte 5 minút. Hotovú mandarínkovú marmeládu nalejeme do čistých pohárov a dobre uzatvoríme, prikryjeme teplou dekou a necháme vychladnúť. Dobrú chuť!

Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí:

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*