Tento scenár pozná veľa ľudí. Kúpite si v obchode banány, doma vám do dvoch dní sčernejú.
Dnes vám ukážeme jednu metódu na skladovanie banánov, vďaka ktorej vám banány vám vydržia aj mesiac čerstvé.
Prvým krokom, ktorý musíte urobiť je dôkladne umyť banány.
Najskôr si pripravte väčšiu nádobu a dajte do nej dostatočné množstvo vody. Je nevyhnutné, aby sme z povrchu banánov odstránili pesticídy a dozrievajúce látky.
Do vody pridajte dve polievkové lyžice soli (soľ je dobrým dezinfekčným prostriedkom a sterilizátorom) a potom pridajte 1 lyžicu sódy bikarbóny (sóda bikarbóna rozloží nečistoty a zvyškové pesticídy).
Banány vložíme do vody a dôkladne ich umyjeme, banány necháme namočené 2 minúty. Šupku banánov poriadne vyumývame a utrieme papierovou utierkou do sucha. Ak sú na stopke banánov nejaké zhnité časti, najskôr ich odrežte.
Banány nesmú byť vlhké, dôkladne ich vyutierame do sucha, inak banány rýchlo zhnijú.
Druhý krok:
Teraz zabaľte stopky banánov do potravinárskej fólie, pretože stopky banánov uvoľňujú „etylén“. Tento plyn je jedným z hlavných dôvodov, prečo banány rýchlo dozrievajú. Takto môžete úspešne spomaliť proces dozrievania banánov.
Potom banány uložte ich zabalenou stopkou na spodok, čo zabráni stlačeniu banánov. Keď sa banán stlačí, uvoľnia sa oxidačné enzýmy, reagujú s kyslíkom a spôsobujú čierne škvrny na banánoch.
Treba si dávať pozor na ešte dve veci:
- Na chlad
Chlad ľahko spôsobí poškodenie šupky banánov, tie sčernejú a začnú hniť.
- Banány sa nesmú skladovať spolu s jablkami
Pretože aj jablká produkujú plyn “ Etylén!“ Môže spôsobiť predčasné dozrievanie a žltnutie banánov.
Leave a Reply