Vyhnite sa tejto kombinácii s kávou. Má toxický účinok na telo!

Výskum stále viac ukazuje výhody pravidelnej konzumácie kávy. Tento nápoj je neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Káva je  zvyčajne  vnímaná skôr ako spojenec zdravia než ako nezdravá závislosť. Je však potrebné pripomenúť, že pitie kávy môže mať niekedy nepriaznivé účinky alebo nám dokonca  môže uškodiť.

Nekombinujte tieto lieky s kávou.

Kofeín, hlavná účinná látka kávy, dokáže ovplyvňovať pôsobenie liekov zosilnením alebo zoslabením ich účinku. Týka sa to najmä tých, ktoré sú podobne ako kofeín metabolizované v pečeni rovnakými izoenzýmami.

Napríklad širokospektrálne antibiotiká – fluorochinolóny – ktoré môžu zosilniť účinok kofeínu obsiahnutého v káve. Na druhej strane u niektorých antibiotík – ako ciprofloxacín, penetrex – môže kofeín zosilniť účinky liekov a zvýšiť riziko nepríjemných vedľajších účinkov. Taníny obsiahnuté v káve, zodpovedné za jej horkú chuť, môžú potenciál oslabiť účinnosť antipsychotík.

Tiež káva konzumovaná s kyselinou acetylsalicylovou, prítomnou napríklad v aspiríne, alebo užívaná s iným liekom proti bolesti – aminofenazónom – môže zvýšiť toxický účinok týchto liekov!

Okrem toho je potrebné zdôrazniť, že káva by sa nemala používať s liekmi, ako sú:

  • acyklovir,
  • alopurinol,
  • cetirizín,
  • chlórpromazín,
  • diazepam,
  • haloperidol,
  • klomipramín,
  • ranitidín,
  • teofylín,
  • levotyroxín.

Káva a alkohol

Kombinácia kávy a alkoholu sa často vyskytuje v rôznych koktailoch na báze espressa. Pamätajte však, že takáto zmes nie je prospešná pre naše zdravie.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) jasne uvádza, že kombinovanie kofeínu s alkoholom je riskantné. Stimulačný účinok kofeínu môže maskovať účinky konzumácie alkoholu, čo následne vedie k zvýšenej konzumácii alkoholu. Táto situácia môže viesť k predávkovaniu alkoholom.

CDC tiež odporúča, že pitie kávy na vytriezvenie sa neodporúča, pretože „neznižuje koncentrácie alkoholu v dychu ani v krvi a neznižuje poruchy súvisiace s alkoholom“.

Viac kávy – menej živín?

Káva je zdrojom mnohých cenných látok pre naše telo: antioxidantov, vitamínov skupiny B, ale aj mangánu, draslíka, horčíka a fosforu.

Treba si však uvedomiť, že konzumácia kávy počas jedla alebo hneď po jedle môže prispieť k horšiemu vstrebávaniu ďalších dôležitých živín.

Zinok patrí medzi minerály, ktoré sa zle vstrebávajú, ak ho konzumujeme s kávou. Tento jav je spôsobený prítomnosťou tanínov obsiahnutých v káve.

Výskum tiež naznačuje, že káva môže znížiť vstrebávanie železa o 20-60 percent. Na vine sú taníny a polyfenoly. Preto by ste kávu nemali konzumovať s jedlom bohatým na túto železo ani užívať lieky a doplnky stravy s obsahom železa.

Na raňajky často podávame kávu, napríklad so syrovým sendvičom, ovsenými vločkami s mliekom alebo tvarohom. To je však veľká chyba, pretože káva brzdí vstrebávanie ďalšieho cenného minerálu z potravy – vápnika.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*