Viaceré kuchyne Slovákov začal napádať ZVLÁŠTNY CHROBÁK. Pokiaľ ho nájdete, máte problém!

Slovenské kuchyne zobral útokom tento chrobák. Ak ho nájdete, máte problém!

Červotoč chlebový  (Stegobium paniceum) je drobný hnedý chrobáčik, dlhý asi len 3 mm. Takže ho možno ani nepostrehnete. Vie lietať, v dospelosti už neprijíma žiadnu potravu, ale jeho larvy zožerú na čo natrafia.

Živí sa sušienkami, starým pečivom, ryžou, cestovinami, múkou, ale aj väzbami kníh. Nepohrdne ani kozmetikou, čiernym korením alebo liekmi. Typická je preň skutočná nenásytnosť. K potrave sa vie prehrýzť papierom, plastovými obalmi aj alobalom.

Larvy zožerú jedlo aj vlnu

Do obalu  dokáže červotoč  prehrýzť množstvo drobných dierok, takže nakladie vajíčka aj do nerozbalených potravín. Larvy sú často jedlom tak obalené, že sú takmer nebadateľné. Prezradia ich napríklad drobné dierky v cestovinách.

Červotoč chlebový  nemá rád chlad, preto sa im dobre darí  na miestach teplejších a svetlých. Domov si ich môžete priniesť z obchodu spolu s napadnutými potravinami alebo k vám priletia oknom.

Darí sa im všade, kde nie je zima a je dostatok potravy. Občas sa usídlia aj vo vašej spálni, kde nepohrdnú vlasy, šupinkami kože, vlnou alebo napríklad omrvinkami na nočnom stolíku.

Potraviny znehodnotia výkalmi.

Prvým príznakom, že ste sa stali ich nechcenými hostiteľmi, sú hnedí chrobáčikovia lietajúci okolo potravín.

Samička nakladie naraz až 100 vajíčok, ktorých larválne štádium trvá aj niekoľko mesiacov. Tak dlhú dobu vám iba jedna generácia môže vyplundrovať zásoby.

Červotoč nie je nebezpečný, neprenáša žiadne choroby, ale vaše potraviny jednoznačne znehodnotia svojimi výkalmi. Urobí ich úplne nevhodnými na konzumáciu. Sú potom náchylnejšie k plesniam, môžu vyvolávať alergické reakcie a je potrebné ich zlikvidovať.

Pomôže voda s octom

Najlepšie sa červotočov zbavíte tak, že všetky potraviny v otvorených obaloch vyhodíte. Nahádžte ich do vreca, to pevne uzavrite a ihneď vyneste z bytu.

Neotvorené balenie dajte do uzatvárateľnej pevnej sklenenej alebo plastovej nádoby a pár týždňov počkajte. Pokiaľ sa v nich červotoč nevyliahne, máte vyhrané. Samozrejme ďalší variant je taký, že pre istotu vyhodíte aj neotvorené balenia.

Nasledovať by malo precízne upratovanie skladovacích priestorov aj použitých nádob horúcou vodou s octom. Prípadne aj niektorým insekticídom. Preventívne potom aspoň 2 x do mesiaca inkriminované miesta skontrolujte.

Potraviny nenechávajte po príchode domov v obaloch z obchodu, ale prekladajte ich do pevných dóz, ktorými sa červotoč neprehryzie. Do rohov políc môžete nasypať kremelinu. Nie je jedovatá, ale škodca dokáže vysušiť a zlikvidovať.

Počuli ste už o tomto chrobákovi alebo máte s ním skúsenosti? Napíšte nám komentár…

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*