Tento liek ocenia najmä starší ľudia a tí, ktorí trpia bolesťami a zápalmi kĺbov…
Ak vás trápia bolesti kĺbov, vyskúšajte tento ľudový liek!
Starší ľudia často trpia artrózou a vo vážnejších prípadoch toto ochorenie ovplyvňuje aj ich schopnosť pohybu. Bolesť a stuhnutosť kĺbov sú bežné príznaky rôznych typov artritídy a je tu jedna bylina, ktorá nám môže pomôcť, poznáme ju ako korenie.
Liečivé účinky bobkového listu:
- detoxikačné účinky,
- antiseptické vlastnosti,
- posilňuje pamäť a koncentráciu,
- bojuje proti migréne a bolestiam hlavy,
- podporuje trávenie a chuť do jedla,
- pomáha pri ochoreniach močových ciest,
- odporúča sa pri nespavosti a chrápaní,
- lieči reumu, dnu, artritídu.
Bobkový list alebo vavrín ako tieto listy niektorí nazývajú, má niekoľko liečivých vlastností, jednou z nich je, že pomáhajú pri bolestiach. Ak sa aplikuje vo forme oleja na kožu, môže zmierniť zápal v oblasti postihnutých kĺbov.
Odporúča sa ľahká masáž kĺbov vavrínovým olejom alebo teplý obklad z vavrínového čaju.
Vavrínový čaj
Stačí päť-šesť listov namočiť do vriacej vody a nechať asi hodinu postáť. Obklady z gázy namočte do tohto čaju, preceďte a držte na bolestivých miestach asi pol hodiny. Opakujte kúru dva až tri krát denne.
Vavrínový olej
Vavrínový olej pomáha aj pri iných bolestiach, napríklad pri bolestiach hlavy, svalov, bolestivých a zväčšených žilách. Môžete si ho vyrobiť sami, budete potrebovať:
- hrsť bobkových listov
- olivový olej
Bobkový list namočíte do olivového oleja a nechajte 2 týždne stáť na tmavom mieste chránenom pred vysokými teplotami. Potom je olej pripravený na použitie. Masírujte 2-3 krát denne postihnuté miesto.
TIP: Môžete si kúpiť aj esenciálny vavrínový olej. Vďaka vyššej koncentrácii látok má lepšie účinky.
Strava proti artritíde
Je nemožné vyhnúť sa kontaktu s artritídou. Odborníci na výživu odporúčajú vyhýbať sa potravinám, ako sú paradajky, baklažány, zemiaky a paprika, pretože môžu zvýšiť zápal kĺbov. Vyhýbať sa treba aj rafinovanému cukru a alkoholu. Najlepšia je stredomorská strava, ktorej základom sú celozrnné výrobky, ryby, zelenina, ovocie a nenasýtené tuky.
Leave a Reply