Táto potravina je 100-krát lepšia ako ovsené vločky a oplatí sa v obchode po nej siahnuť!
Quinoa vločky nie sú len produktom určeným pre ľudí s bezlepkovou diétou či diabetikov. Quinoa je rastlina s mnohými zdravotnými vlastnosťami, je zdrojom vlákniny a rastlinných bielkovín. Pozrite sa na výhody konzumácie quinoa vločiek.
Quinoa, tiež známa ako peruánska ryža, sa pestuje už viac ako 5000 rokov. Inkovia ho nazývali „posvätné obilie“. Je známa aj ako „matka obilnín“, hoci v skutočnosti obilninou nie je. Ide o takzvanú pseudoobilninu – podobá sa na ňu vysokým obsahom škrobu v zrnách. Quinoa je príbuzná poľskej bielej quinoa (majorán) a viacsemennej quinoa. V súčasnosti sa quinoa pestuje okrem Južnej Ameriky aj v USA, Indii, Kanade a na Britských ostrovoch.
Quinoa vločky. Zdravotné vlastnosti
Quinoa vločky majú veľa zdravotných výhod. Sú zdrojom rastlinných bielkovín, vďaka čomu sú výbornou voľbou pre vegetariánov a vegánov, ako aj ľudí, ktorí obmedzujú konzumáciu mäsa. Navyše neobsahujú lepok , takže ich môžu zaradiť do jedálnička aj ľudia s intoleranciou lepku alebo celiakiou. Quinoa vločky sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá urýchľuje trávenie a zabraňuje zápche.
Tieto vločky sú tiež zdrojom mnohých minerálov : železa, horčíka, fosforu, medi a mangánu. Sú (väčšinou) vyrobené bez pridaného cukru, čo z nich robí dobrú voľbu pre ľudí, ktorí sa chcú tomuto produktu vo svojej strave vyhnúť. Okrem toho vločky quinoa zmierňujú príznaky astmy vďaka svojim protizápalovým a antioxidačným vlastnostiam. Obsahujú tiež omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca a krvného obehu.
Hoci obsahujú veľa škrobu, majú nízky glykemický index (GI = 35). Preto ich môžu konzumovať aj diabetici – nielenže sú pre nich bezpečné, ale pomôžu regulovať hladinu cukru v krvi. 100 gramov quinoa vločiek poskytuje cca 350 kcal, na jednu porciu však stačia cca tri polievkové lyžice vločiek (cca 30 gramov, čo je niečo cez 100 kcal).
Quinoa vločky. Recepty
Quinoa vločky môžeme kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, ale nájdeme ich aj v regáloch supermarketov. Za balík (300 gramov) zaplatíme približne 2-3 EUR. Ceny sa však líšia podľa výrobcu. Quinoa vločky majú jemnú, orieškovú chuť a hodia sa k rôznym druhom ovocia a rastlinným mliekam. Môžu sa konzumovať studené alebo teplé, rovnako ako tradičné cereálie, napríklad ako prídavok do rastlinného mlieka, jogurtu, müsli alebo smoothie. Vyskúšajte náš recept na quinoa vločky s ďatlovým karamelom.
Ingrediencie:
- 20 sušených datlí bez kôstok
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 2 polievkové lyžice arašidového masla
- štipka soli
- pol šálky quinoa vločiek
- 1 pohár vody
- voliteľné rastlinné mlieko, obľúbené orechy
Príprava:
- Datle zalejeme horúcou vodou, necháme asi 15 minút odstáť (vodu po namočení datlí si necháme)
- Nasypeme quinou do hrnca a nalejte pohár vody, pridajte štipku soli. Varte na minimálnom ohni bez prikrytia asi 5-8 minút, snažte sa miešať čo najmenej.
- Na konci varenia quinoa vločiek môžete pridať trochu rastlinného mlieka. Varte minútu, premiešajte.
- Datle scedíme.
- Do datli pridáme pol hrnčeka vody, v ktorej sa namáčali datle. Zmiešajte ich s citrónovou šťavou, štipkou soli a arašidovým maslom. V prípade potreby prilievame datľovú vodu postupne – tak, aby sme získali krémovú konzistenciu.
- Vločky podávame s pripraveným datľovým krémom a obľúbenými orieškami.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply