Pre naše staré mamy to bola jedna z najcennejších potravín! Bohužiaľ, dnes ju konzumuje len veľmi málo ľudí…
Cícer má mnoho názvov, nájdete ho aj pod názvom cizrna, a slaná fazuľa.
Cícer je strukovina z čeľade fazuľových a má neuveriteľnú nutričnú hodnotu. Je plná bielkovín a obsahuje toľko vlákniny, že vytvára pocit sýtosti na niekoľko hodín.
Je bohatý na antioxidanty, železo, horčík, draslík a vitamíny A, E a C. Dokonca aj varený cícer má dvakrát toľko železa ako rovnaké množstvo mäsa. Obsahuje tiež veľké množstvo bielkovín. Z tohto dôvodu sa odporúča tehotným ženám a počas menštruácie.
Pokiaľ ide o biochemické zloženie cíceru, sušené zrno tejto strukoviny obsahuje 23% bielkovín, 53% sacharidov, 4-5% rastlinného oleja, 3-5% celulózy a 3% minerálnych látok.
Cícer bojuje proti rakovine, znižuje zápal v tele, pomáha udržiavať zdravie srdca a zdravé kosti, reguluje hladinu cukru v krvi, je bohatý zdroj antioxidantov, je ideálny pre ženy, udržuje zdravú pokožku, bráni vypadávaniu vlasov, je vhodný pre vegetariánov i celiatikov.
Vyplavuje toxíny a pomáha pri chudnutí.
Vďaka vláknine, ktorú obsahuje vo veľkom množstve, je výborný na podporu chudnutia. Navyše, ak ho budete jesť pravidelne, vyplavíte z čriev a pečene všetky nahromadené toxíny.
Je vhodný pre diabetikov
Výskum ukázal, že diabetici 1. typu, ktorí často konzumujú potraviny s vysokým obsahom vlákniny, majú zníženú hladinu glukózy a u diabetikov 2. typu sa môže zlepšiť hladina cukru v krvi, lipidov a inzulínu.
Chráni zdravie kostí
Železo, fosfáty, vápnik, horčík, mangán, zinok a vitamín K nachádzajúce sa v cíceri prispievajú k zdraviu a sile kostí. Pri týchto mineráloch si však treba dávať pozor, pretože príliš veľa fosforu a málo vápnika môže viesť k oslabeniu kostí.
Znižuje krvný tlak
Jednou z najdôležitejších zmien, ktoré by ste mali urobiť, aby ste si znížili krvný tlak, je jesť potraviny s nízkym obsahom sodíka, a to je presne ten cícer. Okrem toho je tu draslík, ktorý je rovnako dôležitý pre normalizáciu krvného tlaku.
Rakovina
Niektoré výskumy tvrdia, že pravidelná konzumácia cíceru môže pomôcť znížiť riziko určitých typov rakoviny. Je to preto, že táto strukovina môže vo vašom tele podporovať produkciu butyrátu, mastnej kyseliny, ktorá môže znížiť zápal v bunkách hrubého čreva, čím môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva.
Okrem toho cícer obsahuje saponíny. Ide o rastlinné zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť zabrániť rozvoju určitých druhov rakoviny.
Príprava cíceru
Pred varením je potrebné namočiť cícer do vody aspoň na 8 hodín. Potom ho preložíme do hrnca, podlejeme čistou vodou a varíme asi 40 minút na miernom ohni s pokrievkou alebo 20 minút v tlakovom hrnci a na záver už stačí len dochutiť. Dobrú chuť!
Jedávate cicér? Napíšte nám komentár…
Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply