Babičkine FAŠIANGOVÉ FÁNKY! Recept, ktorý chutí rovnako dobre aj dnes…

Kvôli skromným životným podmienkam sa v minulosti  sladkosti pripravovali len na väčšie sviatky. Na ich výrobu sa používali len základné potraviny múka, cukor, olej, vajcia.

Ingrediencie:

  • 3 lyžice cukru
  • 500 g hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 3  žĺtky
  • 1 celé vajce
  • 2 lyžice brandy
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • strúhaná citrónová kôra
  • práškový cukor na posypanie
  • olej na vyprážanie

Postup:

Vajcia, cukor, vanilkový cukor vymiešame do peny. Pridajte  dve lyžice brandy, dve lyžice oleja a citrónovú kôru.

Preosejeme múku, pridáme soľ, vajíčkovú zmes a vymiesime cesto. Nechajte pol hodiny odpočívať zabalené v plastovej fólii.

Rozvaľkáme  na pomúčenej doske na hrúbku  dva milimetre. Nakrájame  na pásiky široké jeden až dva centimetre, dlhé dvanásť až pätnásť centimetrov.  Urobíme  mašle a vyprážame  ich na dobre rozohriatom oleji, na stredne silnom ohni, veľmi krátko z jednej aj z druhej strany, kým nezískajú žltkastú farbu. Vyberieme ich a ešte teplé posypeme práškovým cukrom.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*