Kvôli skromným životným podmienkam sa v minulosti sladkosti pripravovali len na väčšie sviatky. Na ich výrobu sa používali len základné potraviny múka, cukor, olej, vajcia.
Ingrediencie:
- 3 lyžice cukru
- 500 g hladkej múky
- 2 polievkové lyžice oleja
- 3 žĺtky
- 1 celé vajce
- 2 lyžice brandy
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- strúhaná citrónová kôra
- práškový cukor na posypanie
- olej na vyprážanie
Postup:
Vajcia, cukor, vanilkový cukor vymiešame do peny. Pridajte dve lyžice brandy, dve lyžice oleja a citrónovú kôru.
Preosejeme múku, pridáme soľ, vajíčkovú zmes a vymiesime cesto. Nechajte pol hodiny odpočívať zabalené v plastovej fólii.
Rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku dva milimetre. Nakrájame na pásiky široké jeden až dva centimetre, dlhé dvanásť až pätnásť centimetrov. Urobíme mašle a vyprážame ich na dobre rozohriatom oleji, na stredne silnom ohni, veľmi krátko z jednej aj z druhej strany, kým nezískajú žltkastú farbu. Vyberieme ich a ešte teplé posypeme práškovým cukrom.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply