Pankreas ich miluje! Toto najviac chráni pred zápalmi a rakovinou.

Ak si chcete ochrániť váš pankreas, jedzte toto!

Pankreas, hoci ide o malý orgán s hmotnosťou len okolo 100 gramov, zohráva v našom tele mimoriadne dôležitú úlohu. Jeho úlohou je dopravovať do tenkého čreva enzýmy, ktoré umožňujú trávenie potravy. Okrem toho je pankreas zodpovedný za produkciu hormónov, ktoré kontrolujú hladinu glukózy v krvi.

Chráňte si pankreas stravou

Akékoľvek ochorenie pankreasu môže viesť k čiastočnej alebo úplnej dysfunkcii. Vhodnou stravou však môžete tento orgán účinne chrániť pred poškodením . Nižšie uvádzame šesť produktov, ktoré sú pre tento orgán obzvlášť prospešné.

1. Cesnak

Cesnak má silné protizápalové a antibakteriálne vlastnosti a stimuluje tráviace procesy . Podporuje činnosť pankreasu, primárne pomáha znižovať množstvo cukru v krvi, vďaka čomu stimuluje pankreas k zvýšeniu produkcie inzulínu .

Štúdie ukazujú, že zlúčeniny obsiahnuté v cesnaku môžu znížiť riziko rakoviny pankreasu. Odborníci na výživu odporúčajú ako preventívne opatrenie pridať dva rozdrvené klinčeky do jedného z vašich jedál každý deň . Pacienti trpiaci chronickou pankreatitídou by však mali cesnak zo stravy vylúčiť, napr. vďaka svojim vlastnostiam nadúvania.

2. Citrón

Citrón pôsobí antisepticky a priaznivo pôsobí na posilnenie imunity organizmu . Kyslé produkty, ako je citrón alebo kiwi , stimulujú produkciu tráviacich enzýmov, čo má pozitívny vplyv na prácu pankreasu.

V prípade pankreatitídy je však citrón prísne zakázaný kvôli vysokej koncentrácii kyselín, ktoré stimulujú sekréciu tráviacich žliaz.

3. Krížová zelenina

Medzi krížovú zeleninu patrí brokolica , ružičkový kel, karfiol, kel, kaleráb a rôzne druhy kapusty. Majú nízky obsah kalórií, ale sú bohaté na živiny.

Je však potrebné pripomenúť, že táto zelenina by sa mala jesť ešte ako prevencia, než sa vyskytnú vážne problémy s pankreasom . V prípade chorého orgánu sa odporúča ľahko stráviteľná strava , ktorá vylučuje produkty, ktoré spôsobujú nadúvanie, ako je napríklad kapusta.

4. Oregano

Oregano je cenným zdrojom prírodných antioxidantov . Štúdie na zvieratách ukázali, že oregano dokáže spomaliť pôsobenie pankreatickej amylázy – tráviaceho enzýmu , ktorý sa podieľa na rozklade látok prijatých v potrave na zlúčeniny, ktoré naše telo vstrebe. Oregano tiež znižuje hladinu cukru v krvi, čo pomáha znižovať riziko vzniku cukrovky.

5. Tofu

Tofu je výborným zdrojom nízkotučných bielkovín . Je to skvelá alternatíva k bravčovému mäsu – prebytočný tuk môže poškodiť pankreas. Tofu podporuje regeneráciu tráviaceho traktu a chráni pankreas pred poškodením . Toto je jeden z produktov odporúčaných aj v strave ľudí trpiacich pankreatitídou.

6. Púpava

Nálev z púpavy podporuje správnu činnosť pankreasu. Púpava uľahčuje trávenie stimuláciou tvorby tráviacich štiav a tiež pomáha vyplavovať toxíny z čriev . Jedna štúdia preukázala priaznivý účinok extraktu z listov púpavy na pankreatitídu. Pomohlo to znížiť opuch.

Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*