Tieto buchtičky máme veľmi radi, pretože nikdy po nich neostane ani omrvinka!
Ingrediencie:
- 2 vajcia
- 2 dcl oleja
- 3 dcl mlieka
- 1 lyžica suchého droždia
- 100 g cukru
- 650 – 700 g hladkej múky
Na náplň:
- slivkový lekvár
Na sirup:
- 200 g cukru
- 3 dcl vody
Na posypanie roliek:
Podľa chuti:
- 100 g kokosu
- 100 g mletých orechov
- 100 g práškového cukru
Postup:
Do 3 dl vlažného mlieka dáme lyžicu suchého droždia a 100 g cukru. Pridáme 2 vajcia, 2 dl oleja a trochu múky vymiešame riedke cesto, postupne pridáme zvyšnú múku a vymiesime vláčne cesto a necháme kysnúť.
Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na päť rovnakých častí. Každú časť vyvaľkáme do kruhu a nakrájame na 8 trojuholníkov. Na každý trojuholník cesta dáme lyžicu džemu a zvinieme.
Rožteky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme asi 15 minút vykysnúť a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C do ružova.
Medzitým si uvaríme sirup: Do misky dáme cukor a vodu privedieme do varu a varíme 4-5 minút.
Upečené rožteky krátko namáčame v teplom sirupe ( tak aby nenasiakli, a sirup bol len na povrchu rožtekov) a posypeme kokosom alebo mletými orechmi, alebo len obalíme v práskovom cukre.
Rolky zostanú mäkké aj niekoľko dní.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply