Ide o symptóm, ktorý by sa nemal brať na ľahkú váhu…
Biele a veľmi bolestivé vredy v ústach, ktoré štípu a bolia pri kontakte s jazykom alebo jedlom, sa nazývajú afty. Ak máte sklony k vredom v ústach a chcete sa ich čo najskôr zbaviť, tu sú štyri prírodné prostriedky, ktoré si môžete vyrobiť sami.
Afty sú biele vredy v ústach, ktoré môžu byť veľmi nepríjemné a bolestivé, najmä ak sa ich dotknete jazykom alebo jedlom.
Nie sú síce nákazlivé ani nebezpečné, no na dotyk sú veľmi dráždivé a bolestivé, a keďže sú neustále mokré od slín, proces hojenia je veľmi pomalý.
Čo spôsobuje afty?
- Rodinné dedičstvo ( genetická predispozícia)
- Poranenia zubnou kefkou, cukríkom, občerstvením alebo iným cudzím telesom
- Podráždenie korenistým, kyslým alebo veľmi slaným jedlom
- Hormonálne zmeny a stres
- Nedostatok vitamínov B a minerálov, ako je železo, zinok a kyselina listová
- Znížená imunita
- Alergie a niektoré lieky
4 prírodné prostriedky, ktoré vám pomôžu zbaviť sa aftov:
1. Sóda bikarbóna
Zmiešajte vodu a sódu bikarbónu, tak aby vám vznikla pasta. Odsuňte peru od ďasien a naneste zmes priamo na aftu pomocou tampónu. Nechajte 10 až 15 sekúnd zaschnúť. Sóda bikarbóna upokojí pálenie, ranu „uzatvorí“ a vydezinfikuje. Opakujte postup kedykoľvek je to potrebné.
2. Propolisové kvapky alebo sprej
Včelí propolis je prírodné antibiotikum a antiseptikum, ktoré účinne lieči bolesť hrdla a vredy. Naneste trochu propolisu na vatovú tyčinku a zatlačte na aftu. Podržte niekoľko sekúnd a odstráňte. Propolis je lepkavý a vytvorí na rane film, ktorý ju chráni pred baktériami a urýchľuje proces hojenia. Opakujte postup kedykoľvek to je potrebné.
3. Voda na kloktanie
Zmiešajte polievkovú lyžicu 20 percentného peroxidu vodíka a pol pohára vlažnej vody. Pridajte lyžičku jedlej sódy a lyžičku soli a miešajte, kým sa všetky ingrediencie nerozpustia. Kloktajte roztok v ústach po dobu 30 sekúnd a vypľujte ho. Postup opakujte niekoľkokrát denne.
4. Čaje
Čierny alebo zelený čaj je bohatý na tanín, ktorý je prírodným antiseptikom, zatiaľ čo harmanček a šalvia tíšia bolesť a urýchľujú hojenie. Uvarte si čaj do šálky a nechajte ho trochu vychladnúť. Čaj bez akýchkoľvek prísad kloktajte a potom vypľujte. Procedúru opakujte niekoľkokrát denne, to znamená, keď sa pálenie a bolesť zvýši.
Leave a Reply