Každý, kto trpí nejakým ochorením, by mal poznať tento recept…
Žihľava je rastlina dobre známa v tradičnej bylinnej medicíne, no jej zdraviu prospešné vlastnosti potvrdzuje aj moderná veda. Túto jedinečnú bylinku je možné konzumovať surovú, dusenú, sušenú, ale aj upravenú do sirupu. Je to liek na imunitu a protijed pre pečeň.
Prečisťuje organizmus a podporuje imunitu
Žihľava dvojdoma(Urtica dioica L.) je rastlina, ktorú nájdete v každom kúte Slovenska. Keď sa na jar objavia prvé mladé listy žihľavy, oplatí sa ich zbierať. Je veľmi cenným zdrojom vitamínu C, chlorofylu, xantofylu a karotenoidov, ktoré majú antioxidačné vlastnosti.
Žihľava obsahuje aj vitamíny skupiny B a minerály cenné pre zdravie a krásu, ako je draslík, železo, vápnik a kremík. Stojí za to ho zahrnúť do vašej každodennej stravy. Žihľavu môžeme pridávať do polievok, šalátov a kastrólov, alebo ju pripravovať do nálevu či zdraviu prospešného sirupu.
Žihľavový sirup má mnoho prospešných vlastností. Zlepšuje činnosť imunitného a kardiovaskulárneho systému, očisťuje telo od toxických látok , podporuje trávenie, stimuluje vylučovanie žlče a povzbudzuje chuť do jedla. Navyše účinne bojuje s príznakmi chrípky a prechladnutia.
Táto domáca zmes vďaka obsahu antioxidantov chráni naše telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov, znižuje riziko rakoviny a odďaľuje proces starnutia organizmu.
Žihľavový sirup. Spoľahlivý recept
Pravidelná konzumácia žihľavového nápoja podporuje tráviaci proces, činnosť obličiek a detoxikáciu pečene. Tiež posilňuje vlasy, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a chráni pred anémiou.
Ingrediencie na žihľavový sirup:
- 60 vrškov mladej žihľavy,
- 4 kg citrónov,
- 4 litre vody,
- 2 kg prírodného medu.
Najprv do hrnca nalejte vodu a priveďte ju do varu. Potom žihľavu namočte do vriacej vody (nevarte) a odstavte na 24 hodín. Predtým umyté a olúpané citróny nakrájajte na menšie kúsky a vložte ich do nádoby mixéra. Pridajte žihľavovú zmes a rozmixujte.
Všetko precedíme cez gázu alebo husté sitko. Do prefiltrovaného nápoja pridajte med a miešajte, kým sa ingrediencie dokonale nespoja. Najlepšie je sirup naliať do tmavých sklenených fliaš a skladovať v chladničke. Dobrú chuť!
Leave a Reply