Dnes pre vás máme špeciálny recept na knedlíky z hrnčeka 🙂 s čerstvou majoránkou, ktoré sú skvelé ku gulášu, ale aj k zeleninovým omáčkam. Ich príprava je veľmi jednoduchá, len nezabudnite, že potrebujú čas na vykysnutie.
Na hrncové knedle pre štyri osoby budete potrebovať:
- 3 vajcia
- 300 g polohrubej múky
- 400 ml plnotučného mlieka
- 10 g droždia
- 10 g kryštálového cukru
- 3 stuhnuté rožky alebo žemle
- Maslo alebo ešte lepšie masť na vymastenie pohárov
- Trochu čerstvej majoránky
- Soľ
Príprava:
- V dostatočne veľkej miske vypracujte cesto. Majte na pamäti, že aj tak bude stúpať. Vajíčka rozbijeme a rozšľaháme vidličkou. Mlieko by malo mať izbovú teplotu, ale trochu mlieka si nechajte bokom na kvások. Zmes osolíme a pridáme múku.
- Zmiešajte cukor a droždie v troche mlieka, aby ste pripravili kvások. Kvások nechajte chvíľu bokom, kým chlieb nakrájate na kocky. Potom pridajte najprv kvások, potom cesto a nakoniec nasekanú čerstvú majoránku. Misku prikryte čistou utierkou a cesto nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto naplňte do hrnčekov vymastených masťou alebo maslom tak, aby boli hrnčeky plné najviac do polovice. Cesto nechajte opäť kysnúť, tentoraz štvrť hodiny. Medzitým priveďte vodu do varu v dostatočne veľkom hrnci. Šálky by mali byť ponorené vo vode tak, aby posledných pár centimetrov bolo nad hladinou.
V závislosti od veľkosti hrnčekov varte knedle 20-40 minút. Hotové knedle nechajte chvíľu vychladnúť, potom sa z hrnčeka samé odlepia. Knedle radšej nekrájajte nožom, ale použite niť alebo krájač na knedle.
Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojími priateľmi a rodinou na Facebooku, prípadne mu dajte like alebo komentár :). Ďakujeme ❤
Leave a Reply