Výroba domáceho syra nie je vôbec náročná a stačia vám na to 2 suroviny, ktoré už máte doma. Z mlieka a octu vyrobíte ten najchutnejší biely syr!
Ingrediencie:
- 1,5 l mlieka
- 2-3 lyžice octu
Postup:
Krok 1:
Zahrejte mlieko na miernom plameni, dávajte pozor, aby sa vám mlieko nepripálilo. Keď začne vrieť, odstavte z plameňa a primiešajte ocot. Miešajte, kým sa syr nezačne oddeľovať od srvátky.
Poznámka: Ak vidíte, že sa syr nevytvoril dobre, pridajte do mlieka ďalšiu lyžicu octu a dajte ho späť na sporák. Varte, kým sa nezačne oddeľovať a potom okamžite vypnite sporák a odložte.
Krok 2:
Pripravte si väčšie husté sitko a čistú gázu. Gázu dajte do sitka.
Nalejte syr do sitka so všetkou srvátkou, potom zdvihnite okraj gázy, dobre ju utiahnite a nechajte, aby srvátka postupne vytiekla. Opláchnite pod vodou, aby ste odstránili octový zápach. Dodatočne preceďte.
Krok 3:
Keď ste syrovú hmotu dobre precedili, vytvarujte syr pomocou gázy podľa želania a potom ho nechajte podľa možnosti pol hodiny visieť nad umývadlom. Potom položte syr zabalený v gáze na dosku a zaťažte ho, Necháme takto odstáť asi 3 hodiny. Potom odstráňte gázu a syr nakrájajte na kocky. Dobrú chuť!
Leave a Reply