Suroviny:
Plát:
- 8 bielkov
- 8 PL kryštálového cukru
- 1 štipka soli
- 3 PL hladkej múky
- 1 čajová lyžička sódy
- 100 g celého maku
- 100 g kokosu
Krém:
- 8 žĺtkov
- 100 g práškového cukru
- 3 PL hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 10 g vanilkového cukru
- 1 čajová lyžička rumová aróma
- 200 g masla
- 1 balenie okrúhlych kokosových sušienok
- 1 balenie kakaových sušienok
- 100 ml čiernej kávy
Ešte budeme potrebovať:
- 500 ml smotany na šľahanie 25 %
- 1 lyžica cukru
- 20 g fixátor šľahačky
- 2 lyžice marhuľového džemu
reklama
Postup:
Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh, pridáme cukor a vymiešame do tuha. Múku zmiešame so sódou bikarbónou, makom a strúhaným kokosom, opatrne primiešame do tuhého snehu. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 12 minút. Upečený plát necháme dobre vychladnúť a odstránime papier na pečenie.
Žĺtka zmiešame s cukrom a mukou do hladka, pridáme mlieko a dobre premiešame, aby sa nám to nezrazilo, teraz dáme túto zmes variť. Uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť. Keď je kaša vlažná, dáme ju vymiešať do kuchynského robota a postupne po lyžiciach pridávame maslo a stále miešame, nakoniec pridáme rumovú arómu. Dobre vymiešame. Krém odložíme asi na pol hodiny do chladničky.
Marhuľový džem zohrejeme.
Zo smotany, cukru a fixátora vyšľaháme tuhú šľahačku tak, aby nám držala tvar.
Na spodok položíme vychladnutý plát, natrieme ho horúcim marhuľovým džemom, keď džem stuhne, na vrch rovnomerne rozložíme krém a zahladíme. Kakaové a kokosové sušienky namáčame v káve a striedavo ich uložíme na vrch krému. Na sušienky nastriekame tuhú šľahačku. Koláč odložíme do chladničky na 2-3 hodiny stuhnúť! Dobrú chuť!
Leave a Reply