Ingrediencie:
Korpus:
- 150 g masla, môžeme použiť aj margarín
- 160 g kryštálového cukru
- 200 g mletých vlašských orechov
- 80 gramov polohrubej múky
- 5 vaječných bielkov
Žltá žĺtková poleva:
- 5 žĺtkov
- 100 g práškového cukru
Orechový krém:
- 100 g masla, alebo margarínu
- 100 g práškového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 50 ml mlieka
Postup:
Do zmäknutého masla pridáme cukor a všetko spolu vyšľaháme do peny, pridáme mleté orechy a múku a všetko vymiešame.
Osobitne vyšľaháme bielka na tuhý sneh a opatrne ich pridáme k predtým vyšľahanej zmesi a všetko spojíme.
Do plechu dáme papier na pečenie, zmes rovnomerne rozložíme na plech, pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30 minút.
Počas pečenia vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do peny.
Keď je plát takmer upečený, je ešte mäkká, ale kôrka sa chytila. Asi po 30 minút pečenia potrieme žĺtkovou zmesou rovnomerne po celom povrchu a pečieme ešte ďalších 20 minút.
Rúru vypneme a necháme v rúre, aby všetko vychladlo a stuhlo.
Vrchná kôrka by mala byť chrumkavá, vysušená. A mala by zostať žltá.
Ak sa vám zdá, že ešte nie je dostatočne suchý, pokojne upravte teplotu na 100 stupňov a trochu osušte a potom nechajte opäť vychladnúť vo vyhriatej rúre. Necháme dobre vychladnúť.
Ak ho rozložíte vo väčšej panvici, proces sušenia je kratší. Hrubšia vrstva žltej časti vyžaduje dlhšie sušenie.
Zahrejte 50 ml mlieka, ale nesmie vrieť, nalejte na mleté vlašské orechy a premiešajte.
Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, pridáme sparené vlašské orechy a všetko spolu vyšľaháme.
Orechový krém rovnomerne rozotrieme na vychladnutý a vysušený koláč, zarovnáme, vrch posypeme mletými orechmi. Necháme stuhnúť. Nakrájame na úhľadné tyčinky. Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply