Ľahký makový koláč – ktorý si zamiluje každý.

Krásne chrumkavé cesto, mak a ľahká jogurtová vrstva…

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100g cukor (kryštálový) – možno použiť aj práškový cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 žĺtky
  • strúhaná citrónová kôra
  • štipka soli
  • ak treba, lyžica smotany

Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, práškom do pečiva, strúhanou citrónovou kôrou, štipkou soli, pridáme 2 žĺtky a maslo. Vymiesime na hladké nelepivé  cesto. Ak je to potrebné pridáme lyžicu smotany.

Cesto rozdelíme na dve časti  1/3  a 2/3 cesta. 1/3 cesta zabalíme do fólie a odložíme do mrazničky.  Zvyšok cesta tiež zabalíme do fólie a odložíme na 15-20 minút do chladničky.

Do makovej plnky

  • 200 g mletého čistého maku
  • 40 g krupice
  • 100 g cukru (kryštálového)
  • 150 ml vriaceho mlieka (možno budete potrebovať menej)
  • 2 polievkové lyžice marhuľového džemu ( alebo slivkového)

Mak zmiešame s krupicou a cukrom, po častiach zalejeme vriacim mliekom a vymiešame. Nakoniec primiešame džem podľa chuti a vymiešame.

Na jogurtovú náplň

  • 2 biele jogurty 3,2% (grécky)
  • 1 kyslá smotana 12%
  • 100g Cukor (kryštálový)
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 bielka
  • 40g hrubej  múky (cca 3 polievkové lyžice)

Bielka vymiešame s 50 g cukru na tuhý sneh. Odložíme bokom.

V mise zmiešame jogurt, kyslá smotana, 50 g cukru, vanilkový cukor a vymiešame. Do jogurtovej zmesi striedavo primiešame múku a tuhý sneh. Dobre premiešame, aby sa všetko spojilo.

Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na veľkosť formy. Okraje cesta nadvihnite približne o 1,5 cm alebo do predpokladanej výšky makovej vrstvy. Makovú plnku rozotrieme na kôpky  na cesto a zarovnáme. Potom nalejeme jogurtovú plnku a zarovnáme. Poklepte panvicou na stôl tak, aby sa sama vyrovnala. Na túto vrstvu nastrúhame tretinu cesta z mrazničky.

Pečieme vo vyhriatej rúre na strednom rošte pri 180°C asi 40 minút do zlatista  a povrch začne jemne praskať, jogurtovú vrstvu ešte treba trochu potriasť, chladnutím sa stlačí. Necháme mierne vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Potom necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*