Ingrediencie
- 2 dl. teplé mlieko
- 30 g čerstvé droždie
- 50 g cukor
- 1 lyžička múky (asi 5 g)
- 1/2 kg polohrubej výberovej múky
- štipka soli
- 2 vajcia
- 50 g maslo (zmäknuté)
Ešte potrebujeme
- asi 100 g malinový, marhuľový alebo jahodový džem
- 1 vanilkový cukor
- asi 100 g kryštálový cukor na obaľovanie
- 7 dl. slnečnicový olej
- 1 vajce
Postup:
V teplom mlieku (nie horúcom) rozpustíme droždie, 50 g cukru a lyžičku múky, všetko dobre premiešame a necháme na teplom mieste asi 5 minút stáť.
V miestnosti, kde robíme šišky musí byť teplo, nikdy nie zima, to je zo všetkého najdôležitejšie.( dávame pozor aj na prievan)
Vajcia, maslo a soľ, dobre premiešajte metličkou, pridáme do preosiatej múky, nakoniec pridáme aj vykysnuté droždie.
Všetko dobre premiešame na hladké a nelepivé cesto.
Cesto dáme do naolejovanej misky vykysnúť, prikryjeme teplou utierkou. Trvá to asi 35 minút.
Teraz rozdeľte cesto na 2 časti, vytvorte dve gule.
Jednu guľku vyvaľkáme do kruhu s hrúbkou 0,5 cm.
Druhé cesto necháme prikryté odpočívať, kým vypracujeme prvé cesto.
Potrebujeme 2 kolieska, jedno 7 cm a druhé 6 cm. Na spodok si narežeme kruhy, všetky s priemerom 7 cm. Okraj cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom, na každé koliesko dáme pol lyžičky džemu podľa chuti.
Na vrch položíme koliesko s priemerom 6 cm a okraje dobre zatlačíme prstami.
Šišky necháme vykysnúť 15-20 minút na pomúčenej doske, aby sa nám neprilepili. Vyprážame v rozpálenom oleji do ružová z oboch strán ( z každej strany asi 1,5-2 minúty)
Ešte teplé šišky obaľujeme v cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom. Dobrú chuť!
Leave a Reply