Jeden z najlepších koláčov našich starých mám, ktorý len tak ľahko žiadny neprekoná. Pečiete ho?
Potrebujeme:
1 ks vajce
8 lyžíc vlažného mlieka
250 g masla (ak nemáte, dajte heru)
1 bal. prášku do pečiva
1/2 kocky droždia
500 g polohrubej múky
citrónovú kôru
Šťavu z 1/2 citróny
Štipku soli
1 lyžicu cukru
Náplň:
5-6 menších jabĺk
1-2 hrste mletých orechov
1 lyžičku mletej škorice
Cukor podľa toho, aké sladké máme jablká
Na potretie:
Maslo
Na posypanie:
Práškový cukor
Postup:
Zo surovín na cesto rukami rýchlo vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať 30 minút.
Potom ho rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme dva rovnako veľké pláty na veľkosť plechu.
Prvý plát uložíme na tukom vymastený plech a na cesto navrstvíme náplň. Jablká zmiešané s orechmi, škoricou, hrozienkami a cukrom
Prekryjeme druhým plátom a dobre z bokov zatlačíme (aby sa náplň neroztiekla), zvrchu popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým povrch koláčika nie je zlatistý. Ešte horúce potrieme maslom a pocukrujeme práškovým cukrom.
Ak sa vám recept páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply