Veľmi starý recept na bazový sirup! Je veľmi zdravý a robili ho už naše staré mamy…

Recept na úžasný a veľmi zdravý sirup od našich babičiek… 

Takto ho môžete skladovať po celý  rok na chladnom a tmavom mieste.

Baza sa zbiera v  plnom kvete a určite je dobré odložiť  si tú nádhernú  chuť  a vôňu na najbližšie mesiace. Toto je  úžasný domáci recept na sirup, ktorý bude chutiť každému.

Kvety bazy sa zbierajú počas slnečného počasia a iba tie, ktoré úplne rozkvitli, žltým sladovým práškom. Dávajte si pozor, kde ich  zbierate, znečistené miesta a kanály nie sú v žiadnom prípade dobrou voľbou, snažte sa a nájdite neznečistený ker tejto voňavej a liečivej krásy. Kvety sa neumývajú, aby sme z nich nezmyli liečivý peľ.

Ingrediencie:

  • 30 kvetov bazy
  • 3 litre vody
  • 40 g kyseliny citrónovej
  • 3 citróny
  • 3 kg cukru

Príprava

Vo vode rozpustíme kyselinu citrónovú, namočíme kvety bazy. Citróny nakrájame aj so šupkou. Dobre premiešame a necháme 24 hodín stáť na chladnom a tmavom mieste. Na druhý deň tekutinu preceďte, potom pridajte cukor a dobre premiešajte. Za občasného miešania ( aby sa rozpustil cukor) nechajte ďalších 24 hodín odstáť. Po 48 hodinách je sirup pripravený na nalievanie a skladovanie v sklenených fľašiach. Takto ho môžete skladovať až rok na chladnom a tmavom mieste.

Na čo je dobrý bazový sirup?

Naše staré mamy ho používali aj na preventívne účely, pretože je veľmi užitočný na posilnenie imunity.

Kvety – účinkujú protizápalovo, potopudne, sekrétolyticky a uvoľňujú hlieny pri zápaloch dýchacích ciest, prechladnutiach, bronchitíde, pneumónii (zápale pľúc). Majú čistiaci účinok a vyplavuje toxíny z nášho tela. Obklad z kvetov nám pomôže pri bolestiach a únave končatín.

Plody – sa používajú na tíšenie bolestí nervového pôvodu.

Mladé listy – osožia pri jarných kúrach napomáhajúcich látkovú výmenu, pomáhajú aj proti nepríjemnému telesnému zápachu.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*