DOMÁCA VEGETA – BEZ PRÍDAVNÝCH LÁTOK! Recept na zdravú vegetu zo zeleniny…

Domáca vegeta je zdravé zeleninové korenie, ktoré môžete použiť namiesto vegety z obchodu alebo korenia.

Chuť je veľmi podobná vegete a nie je potrebné používať prísady a zvýrazňovače chuti.

Ingrediencie:

  • soľ (morská, himalájska alebo iná jemná soľ)
  • kurkuma
  • koreň zeleru (od 150 do 350 g)
  • fenikel (od 50 do 150 g)
  • stonkový zeler aj niekoľko listov zeleru (asi 30 g)
  • červená cibuľa (1 alebo 2 hlavy)
  • paštrnák (od 50 do 100 g)
  • petržlen koreň (50 až 100 g)
  • mrkva (2 až 4 kusy)
  • petržlenová vňať (asi 20 g)

Množstvo kurkumy chuť korenia výrazne nezmení, iba zvýrazní farbu. Nie je potrebné pridávať dve polievkové lyžice kurkumy, ale 2 gramy viac či menej výrazne neovplyvnia korenie.

Príprava:

Zeleninu umyjeme a očistíme.

Zeleninu nastrúhame, ale červenú cibuľu a petržlenovú vňať odporúčame nasekať na jemno ručne.

Keď máte zeleninu nakrájanú, rozložte ju na papier na pečenie a sušte v rúre pri teplote 50 až 70 stupňov asi 5 hodín.

Ak vidíte, že sa v rúre nahromadila para, otvorte ju a po dvoch minútach zatvorte.

Zeleninu niekoľkokrát ručne premiešajte, ak chcete, aby sa vysušila rovnomernejšie a rýchlejšie.

Zelenina by vám mala šušťať pod rukou na znak toho, že je dostatočne suchá.

Každá potravina sa suší asi 5 hodín (okrem petržlenovej vňate, ktorá  sa vysuší  asi za 4 hodiny, ale môže sa nechať aj dlhšie). Všetko závisí od pestovania a množstva vody v zelenine.

Spôsob, ako to suším, je v dvoch krokoch, t. j. polovicu týchto potravín nasekám a dám do dvoch panvíc z elektrického sporáka, jednu dám do spodnej časti rúry a druhú do hornej.

Keď sa mrkva od sušenia trochu stiahne, dám k nej petržlenovú vňať, lebo je jej málo a suší sa o niečo kratšie, možno 4 hodiny.

Keď je zelenina suchá,  dáme ju do mixéra a ma nízkych otáčkach mixujeme , kým nedosiahnete požadovanú hrubosť.

Čím viac budete zeleninu krájať, tým bude korenie žltšie.

Jediná dôležitá vec je nenasekať petržlenovú vňať, pretože sa zmení na zelený prášok.

Taktiež čím viac kurkumy pridáte, tým bude žltšia.

Sušenú zeleninu   zmiešame a korením a soľou a  skladujeme v dóze na suchom a chladnom mieste.

Zdieľajte tento recept aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*