Najlepšie babičkine kysnuté záviny so 4 vynikajúcimi náplňami: vlašský orech, gaštan, mak, orechovo-čokoládový džem!

Okrem vlašských orechov a maku máme niekoľko príchutí. Vynikajúce náplne urobia tento koláč tak úžasným a jedinečným.

Potrebujeme:

Na cesto:

50 dkg hladká múka
20 dkg masla alebo margarínu
7 dkg práškového cukru
trochu soli
1 ½ dkg droždia
2 žĺtky
1 dl mlieka

Na plnenie:

50 dkg vlašských orechov alebo maku
20 dkg cukru
3 dl mlieka
5 dkg hrozienok
vanilkový cukor
škorica
strúhaná kôra z 1 citrónu
1 lyžica medu

Do orechovej náplne pridajte strúhanú pomarančovú kôru a nedajte škoricu.

Postup:

1. Vlažné mlieko, vaječné žĺtka, práškový cukor, soľ zmiešajte pridajte droždie. Nechajte postáť.
2. Múku zmiešajte s tukom, potom pridajte droždie. Vymiešajte cesto.
3. Cesto rozdeľte na 4 malé bochníky a pol hodiny nechajte kysnúť.
4.  Priveďte mlieko s cukrom do varu aj vanilkovým cukrom, strúhanou citrónovou kôrou a medom.
5. Pridajte orechy alebo mak a nechajte vychladnúť.
6.  Cesto rozvaľkajte úplne na tenko, naplnte náplňou a  pevne ho zavinte.
7. Potrite vaječnými žĺtkami a odložte na teplé miesto na ½ hodinu. Potom rozotrite vaječné  bielka a nechajte ½ hodinu odpočívať.
8. Na vrchu koláča vidličkou spravte mriežku, aby povrch koláča ostal mramorový a pečte na 170 stupňou po dobu 20-25 minút.

Gaštanová náplň :  2 balíčky, pol kg gaštanovej hmoty, pridajte z 2 pomarančov strúhanú kôru, dva vanilkové cukre, dve lyžice medu, trochu rumu, a trochu smotany, aby sa náplň zriedila.

Pokiaľ ide o orechový džem s čokoládou, najprv natrite natiahnuté cesto marhuľovým džemom a potom pridajte 25 dkg plnky z vlašských orechov, ktorú vyrobte ako obyčajnú orechovú plnku. Toto posypte 20 dkg nastrúhanej čokolády a zrolujte. Dobrú chuť!

Ak sa vám recept páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Zdroj: bidista.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*