Toto je jediná obilnina, ktorá neprekysľuje telo, pretože má zásaditý účinok. Najmä chorí ľudia by ju mali konzumovať každý deň…
Silná a nespravodlivo zabudnutá potraviny. S príchodom moderných potravín na náš trh, a s túžbou nekonzumovať, nekvalitné potraviny, väčšina ľudí už dávno prestala jesť proso. Je to veľká škoda vzhľadom na množstvo výhod, ktoré nám táto ľahko stráviteľná obilnina ponúka.
Proso je druh obilniny. Je žlto-bielej farby a má sladkastú chuť. Zrno prosa je pokryté šupkou, ktorú treba pred konzumáciou odstrániť, je malé, okrúhle a niekedy trošku sploštené.
Je to jedna z mála obilnín, ktorá neobsahuje lepok, čo má veľký význam, pretože na lepok je veľa ľudí alergických a je všeobecne známe, že lepok ovplyvňuje priberanie a obezitu všeobecne. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov ako vápnik, draslík, jód, horčík, vitamíny A, E a B, ale obsahuje aj železo a vlákninu.
Je to extrémne zásadité (základné) zrno a vieme, že vírusy, baktérie a iné patogény, sa v alkalických, čiže zásaditých organizmoch ťažko vytvárajú.
Proso obsahuje kľúčové aminokyseliny, ktoré pomáhajú budovať a regenerovať svaly a kožné bunky. Je tiež bohatý na sacharidy, ktoré sa trávia pomaly, takže nám rýchlo dodáva pocit sýtosti a pomáha pri chudnutí.
Táto obilnina obsahuje aj prírodné tuky, ktoré sú nevyhnutné pre vstrebávanie vitamínov, vrátane karoténu a vitamínu D.
Táto obilnina obsahuje sacharidy, preto je dobrou voľbou pre diabetikov. Kardiológovia ju odporúčajú ako potravinu, ktorú treba jesť čo najčastejšie, pretože je bohatá na draslík, ktorý pomáha v boji proti srdcovým chorobám, normalizuje krvný tlak a posilňuje krvné cievy.
Je to jedna z najlepších potravín na čistenie obličiek, ale aj na výskyt kameňov či piesku v obličkách. Priaznivo pôsobí pri infekciách močových ciest a urýchľuje vylučovanie moču. Ohľadom výživy boli robené rôzne výskumy a je dokázané, že tí, ktorí konzumujú proso, vo väčšine prípadov nemajú príznaky astmy ani žiadne príznaky s ňou súvisiace.
Obsah minerálnych látok a vitamínov v semenách prosa je všeobecne vyšší ako u pšenice, kukurice či ryže a prevažujú v nich nenasýtené mastné kyseliny. Odporúča sa pri málokrvnosti, rekonvalescencii, vyčerpanosti a na prečistenie organizmu. Fluór a kyselina kremičitá spevňujú pokožku, vlasy, kosti, nechty a zuby.
Ako variť proso:
Proso sa uvarí na malé jemné zrnká, takže sa hodí do mnohých rôznych receptov alebo ako samostatná príloha. Pri varení prosa je potrebné pamätať na to, že drobné žlté guľôčky sa veľmi rýchlo uvaria, takže pri príprave mu musíte venovať osobitnú pozornosť, aby ste ho neprevarili. Tu je jednoduchý recept na prípravu nadýchaného prosa, ktoré je pripravené na konzumáciu:
Ingrediencie
- 1 šálka pšena (je to lúpané proso)
- 2 šálky zeleninového vývaru (alebo vody)
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžica masla
Postup
Proso večer pred varením namočte do vody a nechajte do rána odstáť.
Ráno proso sceďte a prepláchnite.
Proso zohrejte vo veľkom suchom hrnci na strednom ohni a opekajte 4 až 5 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu.
Vmiešajte zeleninový vývar a soľ a potom priveďte tekutinu do varu na vysokej teplote.
Znížte teplotu na minimum, vmiešajte maslo a potom panvicu prikryte.
Varte, kým zrnká prosa neabsorbujú väčšinu tekutiny, asi 15 minút – vyhnite sa príliš častému miešaniu alebo príliš častému zdvíhaniu pokrievky.
Odstráňte z tepla a nechajte prikryté stáť asi 10 minút, kým sa nevstrebe zvyšok tekutiny.
Proso premiešame vidličkou a dochutíme podľa chuti. Podávajte teplé.
TIP: Proso môžete variť aj na sladko, s vodou pridaním medu podľa chuti. Tiež je dobré kombinovateľné s ovocím a orechami.
Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply