Orosený TVAROHOVÝ KOLÁČ – krémový, neopadáva, vždy sa vydarí (starý rodinný recept).

Koláč s jemným základom a tvarohovou plnkou so snehom, na ktorom sa po upečení tvoria zlaté kvapky, odtiaľ názov orosený tvarohový koláč.

INGREDIENCIE

Používam pohár s objemom 250 ml

Cesto:

  • 1,5 hrnčeka polohrubej  múky + na posypanie
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor 8g
  • 0,5 hrnčeka práškového cukru
  • 150g mäkké maslo
  • 3 žĺtky (bielky si odložíme na sneh)

Tvarohový krém

  • 1200g polotučného jemného tvarohu
  • 125ml oleja
  • 3/4 hrnčeka mlieka
  • 1 smotanový puding bez cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3/ 4 hrnčeky cukru
  • 2 vajcia
  •  2 žĺtky

Sneh

  • 0,5 hrnčeka cukru
  • 5 bielkov

Suroviny na cesto dáme do misky. Vymiesime cesto, dáme na dno pekáča, plech môžeme vystlať papierom na pečenie alebo vymastiť tukom a vysypať strúhankou

Potom si pripravíme tvarohovú hmotu.

Do misky dáme 2 celé vajcia a 2 žĺtky (bielky odložíme na sneh).

Pridajte 3/4 šálky cukru a vanilkový cukor a miešajte, kým sa všetko spojí. Potom do tejto masy postupne pridávame jemný tvaroh. Všetko zmiešame.

Pridáme olej, mlieko, 1 smotanový puding bez cukru  a všetko dôkladne premiešame, kým nevznikne hladká tvarohová hmota.

Tvarohový krém navrstvíme na pripravené cesto na plechu.

Zarovnáme a pečieme asi 40-45 minút pri 180°C, horný-spodný ohrev.

Asi 5 -10 minút pred dopečením  vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a postupne pridávame pol hrnčeka cukru. Miešajte, kým sa nerozpustí.

Po 45 minútach pečenia koláč vyberieme z rúry (jeho okraje by mali byť pekne zlatisté) a na horúci  nalejeme sneh, zarovnáme, vidličkou môžeme urobiť vzor.

pečieme ešte  asi 10 minút pri 170°C.  Sneh  by mal len stuhnúť, nemali by sme ho príliš pripáliť, mal by byť svetlý.

 

Koláč vyberieme z rúry a necháme  prudko vychladnúť na studenom mieste.  Počas chladenia sa na snehu objavia zlaté cukrové  kvapky.

Vychladnutý cheesecake dáme do chladničky najlepšie na noc, keď vychladne, môžeme ho nakrájať. Dobrú chuť!

Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí:

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*