Najčastejšie zdroje salmonely, ktoré na nás číhajú v obchodoch. Odborníčka varuje, na čo si dať pozor!

Slováci na svojich tanieroch veľmi radi obľubujú mäso, neuvedomujúc si potenciálne hrozby. Medzitým konzumácia kontaminovaného mäsa môže viesť k tragédii. Viete povedať, či je mäso kontaminované salmonelou? Čo robiť, keď sa objavia príznaky otravy?

1. Ako sa môžete nakaziť salmonelou?

Salmonella je baktéria, ktorá žije v tráviacom trakte. K infekcii touto baktériou dochádza konzumáciou kontaminovaných potravín alebo pitím kontaminovanej vody, jej zdrojom sú najčastejšie vajcia, surové mäso, morské plody a kontaminované mliečne výrobky.

Odborníčka zdôrazňuje, že rozhodujúca je vhodná tepelná úprava produktov, ktoré môžu byť potenciálne zdrojom infekcie. ,,Salmonella umiera pri teplote 60-70 stupňov za menej ako minútu.“ – dodáva.

Doktorka Uścińska upozorňuje na chybu, ktorú robí veľa ľudí a ktorá nám umožňuje nevedomky preniesť baktérie do produktov konzumovaných v surovom stave.

Nesprávne skladovanie potravín

,,Dávajte pozor, aby ste potenciálne zdroje salmonely skladovali oddelene. Ak máme na poličke vajcia alebo surové mäso, ktoré sú potenciálne kontaminované salmonelou a uchovávame vedľa nich maslo alebo zeleninu, tieto baktérie sa môžu preniesť na výrobky, ktoré ležia vedľa nich. Nebezpečné je, ak ich jeme surové. Dôležitá je aj správna hygiena pri varení vajec alebo mäsa, pretože tieto baktérie môžeme preniesť cez ruky alebo iné predmety do iných produktov.“ – pripomína lekárka.

Baktérie Salmonella sú odolné voči mrazu, ale umierajú po minúte pri 60 stupňoch varenia.

2. Aké sú príznaky salmonely?

Najčastejšie príznaky infekcie salmonelou sú:

  • silná bolesť žalúdka,
  • hnačka
  • nevoľnosť a zvracanie,
  • horúčka alebo horúčka nízkeho stupňa
  • slabosť
  • bolesť hlavy.

Lekárka  vysvetľuje, že priebeh ochorenia závisí tak od typu baktérie salmonely, ako aj od imunity organizmu.  Neexistujú žiadne údaje, ktoré by nám umožnili posúdiť, koľko ľudí zje jedlo nakazené salmonelou a neochorie .

,,Ak sa ochorenie rozvinie, teda tzv. salmonelóza, u niektorých ľudí je ochorenie samo obmedzujúce, t.j. príznaky spontánne vymiznú maximálne po 7 dňoch.“ – vysvetľuje

Doktorka Uścińska zdôrazňuje, že dlhotrvajúce symptómy alebo objavenie sa ďalších symptómov sú alarmujúcim signálom, ktorý môže naznačovať, že sa už rozvinuli komplikácie.

V extrémnych prípadoch sa môže vyskytnúť endokarditída, meningitída, artróza, zápal pľúc, teda infekcia iných systémov a orgánov ako tráviaceho traktu. Na ťažký priebeh salmonelózy poukazuje aj výskyt iných symptómov, ako sú tie, ktoré súvisia s gastrointestinálnym traktom.

3. Buďte opatrní s liekmi proti hnačke

Lekárka  vysvetľuje, že pri  enteritíde rôznych príčin je rozhodujúca dostatočná hydratácia organizmu a zároveň varuje pred liekmi proti hnačke.

,,Oplatí sa perorálne užívať elektrolyty, probiotiká, v prípade potreby užívame aj antipyretiká. Pokiaľ ide o protihnačkový účinok, máme niekoľko mechanizmov účinku liekov, čierne živočíšne uhlie  alebo smecta budú lepšie ako tie, ktoré inhibujú peristaltiku čriev, pretože sťažujú vylučovanie týchto baktérií – to môže predĺžiť príznaky, zosilniť príznaky a spôsobiť nepriaznivý priebeh infekcie.“ – zdôrazňuje .

4. Ako spoznáte pokazené mäso a vajcia?

Najčastejším zdrojom nákazy salmonelou sú surové vajcia a mäso, no odborníci uvádzajú, že sa nedá rozpoznať voľným okom.

,Na základe vzhľadu alebo vône mäsa nedokážeme zistiť, že obsahuje baktérie salmonely.“ – hovorí Kamil Paprotný, klinický dietológ.

Odborník navrhuje, na čo si dať pozor pri kúpe čerstvého mäsa, aby sa minimalizovalo riziko otravy jedlom.

,,V prvom rade si všímajme vôňu mäsa – ak má sladký, nepríjemný, zatuchnutý zápach, znamená to, že už prebieha hnilobný proces. Druhým problémom je vzhľad nemal by mať sivastú alebo žltkastú farbu. Zatuchnuté červené mäso zasa stmavne, až hnedne. A tretím problémom je textúra – ak mäso nie je pevné,  je lepkavé alebo má nejakú mastnotu, je lepšie ho nekupovať, pretože to môže naznačovať, že výrobok nie je najčerstvejší a že už mohlo dôjsť k hnilobnému procesu.  Textúra by mala byť mäkká, pružná,“ –  upozorňuje.

V prípade vajec je dobrým testom na kontrolu ich čerstvosti hodiť ich do vody.

,,Ak vypláva, znamená to, že procesy rozkladu týchto bielkovín sa už rozbehli a produkt nie je práve najčerstvejší. Ďalším spôsobom je vyliať vajíčko na tanier – bielok by mal byť kompaktný, ako lepidlo, ak sa roztopí alebo roztečie – znamená to, že s ním niečo nie je v poriadku. Druhým problémom je zápach – zatuchnuté vajcia majú veľmi silný, nepríjemný zápach.“ – vysvetľuje dietológ Kamil  Paprotny.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*