Potrebujeme:
Cesto:
- 180 g cukru
- 200 ml kyslej smotany
- 150 ml oleja
- 200 g polohrubej múky
- 100g mletých mandlí
- 500g strúhaných jabĺk
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžica škorice
Na poliatie:
200 ml limonády alebo jablkový džús
Krém:
- 3 žĺtky
- 60g gustin
- 2 vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt alebo vanilkový lusk
- 120 g cukru
- 600 ml mlieka
- 200 g masla
2 krémová pena:
- 200 ml smotana 33%
- malé mandle a jablko na výzdobu
Postup:
1.
Zmiešajte vaječné bielky, cukor, smotana olej, pridáme múku a všetky ostatné prísady, na konci nastrúhané jablká.
Koláč s úsmevom nalejeme do vymastenej zapekacej misky (24X42) a pečieme pri 200 stupňoch asi pol hodiny.
Ešte horúci koláč zalejeme malinovkou alebo jablkovým džúsom
2.
V troche mlieka, zmiešajte žĺtky, kukuričný škrob, cukor s vanilkovou príchuťou (ak dáte vanilku, varte spoločne s mliekom).
Zmiešané prísady vlejeme do vriaceho mlieka dobre dohromady premiešajte, aby sa zabránilo tvorbe hrudiek.
Horúci krém, prikryte fóliou, aby sa nevytvorila kôra.
Ako náhle sa krém ochladí, pridá sa maslo a premiešame aby sa dobre spojili.
3.
Na vychladené cesto natrieme krém s maslom.
Potom krém so smotany vyšľaháme so stužovačom a natrieme na maslovú plnku.
Koláč ozdobíme plátkami jabĺk a mandľovými omrvinkami. Plátky jabĺk na ozdobenie potrieme citrónovou šťavou aby nezhnedli.
Dobrú chuť!
Ak sa vám recept páčil, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Leave a Reply