Kŕmia rakovinu, zvyšujú riziko infarktu a iných chorôb. Zbavte sa ich ešte dnes!

Poškodzujú každý orgán v našom tele a najviac spôsobujú rakovinu! Radšej ich nejedzte…

Nový výskum publikovaný v BMJ ukazuje, že konzumácia veľkého množstva ultraspracovaných potravín (UPF) zvyšuje riziko viac ako 32 zdravotných problémov, vrátane rakoviny, cukrovky 2. typu a duševných porúch.

1. Takto kŕmite rakovinu

Lekári odhadujú, že viac ako polovica britskej a americkej stravy pozostáva z ultraspracovaných potravín. V niektorých vekových skupinách tvorí tento typ výrobkov 80 %.  príjmu potravy, problém sa týka najmä chudobnejších a mladých ľudí.

Medzitým, rozsiahly prehľad výskumov ukazuje, že strava bohatá na ultraspracované potraviny (UPF) poškodzuje v podstate každý orgán a systém v našom tele. Autori štúdie analyzovali údaje o takmer 10 miliónoch ľudí. Závery naznačujú jasnú súvislosť medzi veľkým množstvom ultraspracovaných potravín v strave a až 32 chorobami. Zoznam okrem iného obsahuje: rakovinu, duševné poruchy, choroby dýchacieho systému, kardiovaskulárneho a tráviaceho systému.

2. Podporuje obezitu a duševné poruchy.

Vedci zistili, že ľudia, ktorí jedli najviac týchto druhov jedál, mali o 40-66 percent vyššie riziko úmrtia na srdcové choroby. Oveľa častejšie im bola diagnostikovaná obezita, pľúcne choroby a poruchy spánku.

Na základe analýzy vedci vypočítali, že vyššia spotreba ultraspracovaných produktov je spojená s približne 12 % vyššie riziko cukrovky 2. typu. Výskumný tím z Deakin University v Austrálii tiež ukázal 22%  vyššie riziko rozvoja depresie a o 21 %. Vyššie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny. Našla sa aj súvislosť medzi týmto typom stravovania a zvýšeným rizikom vzniku astmy, chorôb tráviaceho systému a niektorých druhov rakoviny.

Odborníci uvádzajú, že škodlivé účinky ultraspracovaných potravín vyplývajú okrem iného z  toho, že obsahujú obrovské množstvo chemických prísad, ako sú farbivá, sladidlá a konzervačné látky, ktoré predlžujú trvanlivosť výrobku.

Ukázalo sa, že tieto typy prísad negatívne ovplyvňujú mikrobióm, zvyšujú riziko zápalu čriev a narúšajú metabolické reakcie. Navyše, pri priemyselnom spracovaní strácajú zlúčeniny obsiahnuté v týchto produktoch väčšinu svojich pozitívnych vlastností, preto je nízky obsah vitamínov a vlákniny.

,,Mnohé štúdie tiež ukazujú, že ľudia, ktorí jedia veľa ultraspracovaných potravín, vedú aj nezdravý životný štýl, a preto sú vystavení väčšiemu riziku chorôb,“ dodáva Gunter Kuhnle, profesor výživy a potravinárstva na University of Reading.

3. Ultraspracované potraviny – ktoré sú to?

Ultraprocesované potraviny väčšinou obsahujú prísady, ktoré by ste pri domácom varení nepoužili – ide o chemikálie, umelé sladidlá, farbivá a konzervačné látky. Medzi najkonzumovanejšie ultra spracované potraviny patria:

  • raňajkové cereálie
  • balené pečivo
  • predpripravené jedlá, ktoré stačí dať do mikrovlnky
  • klobásy, šunky, salámy, údeniny
  • sladkosti (keksíky, sušienky, cukríky…)
  • čipsy
  • sladené nápoje
  • konzervované alebo sáčkové polievky

Občas môže byť zložité identifikovať, či je daná potravina spracovaná minimálne, bežne alebo ultra. Napríklad taký chlieb – bežne sa na jeho výrobu používa múka, voda, soľ a droždie a vtedy je bežne spracovaný. No potravinové reťazce do jeho zloženia môžu pridať emulgátory alebo farbivá a stane sa z neho ultraspracovaná potravina.

To isté platí pri jogurtoch – obyčajný biely jogurt je minimálne spracovaný, no v obchode ho otočte a pozrite sa na etiketu. Pokiaľ na nej uvidíte údaje ako pridaný cukor, pridané sladidlá či konzervanty a stabilizátory, už ho považujeme za ulstraprocesované jedlo. A tak ďalej, a tak ďalej…

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*