7 nápojov, ktoré chránia pred mŕtvicou. Obsahujú jednu dôležitú látku!

Chránia pred mŕtvicou! Pite aspoň jednu z nich každý deň, oplatí sa to…

Jedným z hlavných faktorov, ktorý zvyšuje riziko mŕtvice, je vysoký krvný tlak, ktorý sa dá znížiť zvýšeným príjmom draslíka. Vedci odporúčajú sedem nápojov, ktoré chránia pred mŕtvicou.

1. Hypertenzia je hlavným faktorom mozgovej príhody

Mŕtvica  je náhla strata funkcie mozgu, ktorá je spôsobená prerušením alebo závažným znížením prietoku krvi do mozgu. Ide o vážny stav, ktorý môže viesť k trvalému poškodeniu mozgu a dokonca k smrti.

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu zvýšiť riziko mŕtvice, vrátane fajčenia, obezity, vysokého cholesterolu a cukrovky . Kľúčovým faktorom je aj vysoký krvný tlak, ktorý spôsobuje neustále zaťaženie ciev, čo môže viesť k ich poškodeniu.

Ako vysvetlila Stroke Association, vysoký krvný tlak namáha steny tepien, čím sú hrubšie a tuhšie. To zase môže viesť k poškodeniu cievnej steny, tvorbe ruptúr, trombóze alebo tvorbe aneuryziem. Ak krvná cieva praskne alebo sa upchá, môže dôjsť k mŕtvici.

Okrem toho hypertenzia podporuje tvorbu krvných zrazenín v cievach. Tieto zrazeniny môžu blokovať prietok krvi mozgom a viesť k ischémii (hypoxii) v určitej časti mozgu, čo môže viesť k mŕtvici.

Okrem toho vysoký krvný tlak vyžaduje, aby srdce pumpovalo krv väčšou silou, aby ju pretlačilo tepnami. Toto zvýšené pracovné zaťaženie môže viesť k poškodeniu myokardu a arytmiám . Nefunkčné srdce môže prispieť k tvorbe zrazenín, ktoré sa potom môžu dostať do mozgu a spôsobiť mŕtvicu.

2. Tieto nápoje znižujú krvný tlak

„Potraviny bohaté na draslík  sú dôležité pri liečbe vysokého krvného tlaku, pretože draslík znižuje účinky sodíka. Čím viac draslíka zjete, tým viac sodíka stratíte v moči,“ vysvetľuje American Heart Association.

Draslík tiež pomáha uvoľňovať napätie v stenách ciev, čo ďalej pomáha znižovať krvný tlak. Dobrým spôsobom, ako zvýšiť množstvo draslíka vo vašej strave, je konzumácia ovocných štiav.

Sedem nápojov bohatých na draslík je:

  • šťava zo sliviek (707 mg draslíka na šálku)
  • mrkvová šťava (689 mg)
  • paradajková šťava (556 mg)
  • pomarančový džús (496 mg)
  • grapefruitová šťava (400 mg)
  • mlieko (342 mg)
  • marhuľová šťava (286 mg).

Pre porovnanie, stredne veľký banán obsahuje asi 422 mg draslíka.

Existujú štúdie, ktoré naznačujú, že strava bohatá na draslík môže mať priaznivý vplyv na zníženie rizika mŕtvice. Metaanalýza publikovaná v časopise Stroke v roku 2011, ktorá analyzovala údaje z 11 štúdií o vzťahu medzi príjmom draslíka a rizikom mŕtvice, naznačila, že vyšší príjem draslíka bol spojený s významným znížením rizika mŕtvice .

Zistili, že na každých 1000 mg denne zvýšeného príjmu draslíka sa riziko mŕtvice znížilo o 11 percent.

Diétny príjem draslíka nepriamo súvisí s rizikom mŕtvice, najmä ischemickej mŕtvice spôsobenej krvnou zrazeninou, uvádza štúdia.

Podobné závery možno vyvodiť aj zo štúdie Nurses‘ Health Study, ktorá skúmala vplyv životného štýlu a výživových faktorov na zdravie žien. Analýza vykonaná v rámci tejto štúdie ukázala, že ženy, ktoré konzumovali vyššie množstvo draslíka, mali nižšie riziko mŕtvice.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*