Toto zabudnuté ovocie je nielen veľmi chutné ale aj veľmi liečivé! Stojí za to si ho pripomenúť…
Mišpuľa patrí do čeľade ruží. Je to trvácny listnatý ovocný strom, ktorý dorastá ako ker do výšky 2 až 5 metrov.
Kvitne začiatkom mája a kvet je biely a veľký. Ovocie je sladké a korenisté, bohaté na rôzne minerály a sacharidy. Škrupina sa neje, len vnútro, ktoré je kašovité. Semená sú veľké.
Mišpuľa je okrem toho, že je chutná, aj liečivá a zdravá:
Podporuje tvorbu hemoglobínu
Železo je dôležitou súčasťou hemoglobínu, ktorý pomáha pri výmene kyslíka v krvi, a ďalší hemoglobín je potrebný, pretože strácame krv v dôsledku vonkajších alebo vnútorných zranení.
Funkcia svalov
Železo nachádzajúce sa v mišpuli je nevyhnutné pre udržanie zdravých svalov, pretože bez železa svaly strácajú elasticitu a tonus.
Chráni zdravie mozgu
Mozog využíva 20 percent kyslíka a mišpule ho pomáhajú zásobovať.
Pomáha regulovať telesnú teplotu
Mišpule pomáhajú regulovať telesnú teplotu, čo znamená, že metabolické funkcie a funkcie enzýmov sa vyskytujú v optimálnych teplotách a prostrediach.
Pomáha pri anémii
Chudokrvnosť vzniká nedostatkom železa v organizme a mišpula pomáha pri jej liečbe.
Znižuje únavu
Pomáha odstraňovať únavu u mužov a žien a pri dennom príjme pomáha telu zostať zdravé a plné energie po celý deň.
Posilňuje imunitu
Mišpuľa pomáha telu bojovať proti rôznym infekciám a chorobám.
Krvné bunky sú životne dôležité pre zásobovanie tkanív, poškodených orgánov a buniek kyslíkom, preto pravidelná konzumácia mišpule pomáha posilňovať obranný mechanizmus organizmu.
Stretli ste sa niekedy s týmto ovocím? Napíšte nám komentár…
Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply