Maria Trebenova hovorila, že odkedy objavila liečivú silu tejto bylinky, užívala ju pravidelne…
Maria Treben, rakúska spisovateľka a odborníčka na bylinky, vo svojej knihe Zdravie z Božej lekárne napísala , že odkedy objavila liečivú silu žihľavy, konzumuje túto rastlinu každý deň.
,,Odkedy som sa dozvedela o liečivých účinkoch žihľavy, stalo sa mojím zvykom robiť štvortýždňové kúry so žihľavovým čajom.“ – napísala.
Žihľava sa objavuje dvakrát ročne: na jar a na jeseň. Môžete piť 2-3 šálky žihľavového čaju denne: prvú ráno, asi pol hodiny pred raňajkami, a potom ďalšie 1-2 šálky neskôr počas dňa.
Bylinkárka hovorí, že ak budete čaj piť po malých dúškoch, liečivý účinok bude ešte výraznejší.
Všetky časti žihľavy sa môžu konzumovať a používať v prírodnej medicíne: koreň, stonka, listy, kvety a semená.
,,Po jednej z týchto kúr sa cítim neporovnateľne lepšie a zakaždým mám pocit, že môžem podať trikrát vyšší výkon ako zvyčajne.“ – píše Maria Treben .
Okrem tonizujúceho a energizujúceho účinku môže byť žihľava užitočná aj pri prevencii mnohých chorôb.
,,Moja rodina a ja sme už roky bez liekov a cítime sa flexibilný a mladistvý.“ povedala Maria Treben .
Pri vážnejších ochoreniach treba v liečbe žihľavou pokračovať niekoľko týždňov. Toto sú:
- ochorenia pečene, žlče a sleziny;
- nádor sleziny;
- chronické ochorenia žalúdka a dýchacích orgánov;
- žalúdočné kŕče;
- v prípade žalúdočného alebo črevného vredu;
- pľúcne ochorenia;
- ochorenia krvi a hematopoetického systému;
- leukémie;
Upozornenie: Žihľava jednotlivé ochorenia nevylieči, ale pomôže vyčistiť telo, krv, orgány a zlepšiť zdravie človeka.
Ak sa konzumuje preventívne, vypite iba 1 šálku čaju denne, každý deň v roku (potom si dajte mesiac pauzu, a zase).
Pomáha predchádzať prechladnutiu, vírusovým a bakteriálnym infekciám a je účinný aj proti alergiám (napríklad proti alergickej nádche či sennej nádche).
Žihľava čistí krv a pokožku. Pomáha zbaviť sa ekzémov a bolestí hlavy. Zároveň zmierňuje alebo predchádza bolestiam kĺbov a reumatickým bolestiam.
Vďaka vysokému obsahu železa zvyšuje žihľavový čaj hladinu hemoglobínu v krvi, takže môže byť účinný pri únave, slabosti a vyčerpaní.
Podľa Marie Treben by sa žihľava mala len opariť, asi 30 sekúnd, ale rozhodne nie variť. Rastlina si tak uchová svoje cenné účinné látky.
Niektorí sa zdráhajú piť tento čaj pre jeho nepríjemnú, horkastú chuť, no riešením môže byť kombinácia žihľavy s nejakou inou liečivou rastlinou, ako je mäta alebo harmanček. Zároveň sa dá dochutiť citrónovou šťavou a medom alebo aj melasou (bohatá na železo a minerály) .
Vyššie uvedený článok slúži len na informačné účely, pred začatím akejkoľvek liečby sa opýtajte svojho lekára alebo rodinného lekára na ich názor. Je tiež dôležité pamätať na to, že žihľavový čaj by sa mal používať len ako doplnková liečba a musíme dodržiavať pokyny lekára.
Leave a Reply