Pacient s rakovinou pľúc podvádzal smrť 37 rokov – verí, že mu život zachránila len JEDNA VEC.

Lekári mu dávali 6 mesiacov života, ale on nakoniec žil takmer o 40 rokov dlhšie! Tvrdí, že mu život zachránila len jedna vec…

Stamatisovi Moraitisovi (98) lekári povedali, že po diagnóze rakoviny pľúc mu zostáva len šesť až deväť mesiacov života. Bolo to v roku 1976. Mal vtedy 61 rokov.

Moraitis sa rozhodol presťahovať domov do Ikarie v Grécku, pretože americký pohreb by bol príliš drahý.

Daily Mail píše, že jeho plánom  bolo začať piť víno a počkať na deň, keď smrť zaklope na dvere. Ale po návrate do Ikarie Moraitis postupne cítil, že sa časom stáva zdravším a silnejším. Prešlo šesť mesiacov. Prešlo deväť mesiacov. Moraitis si uvedomil, že mu možno zostáva  viac života – a mal pravdu.

V roku 2013 zomrel. Mal vtedy 98 rokov a žil o 37 rokov dlhšie, ako mu predpovedali lekári. Sám Moraitis veril, že jeho prežitie a dlhovekosť bolo spôsobené tým, že žil v takzvanej modrej zóne na ostrove Ikaria, ktorý sa často nazýva „ostrov, kde ľudia zabúdajú zomrieť“. Je to jedna zo svetových „modrých zón“, kde obyvatelia žijú v priemere o 10 rokov dlhšie ako zvyšok západnej Európy.

Grécky ostrov nie je jedinou modrou zónou na svete. Sú aj iné miesta, kde ľudia štatisticky žijú dlhšie.

Čo sú to tzv. modré zóny?

Mnohí z nás tieto modré zóny navštívili či už v rámci dovolenky alebo služobnej cesty a ani sme možno netušili, že sa im hovorí modré zóny. Sú to lokality, kde sa obyvatelia dožívajú najvyššieho veku na svete a dve z nich ležia práve v Európe. Celkovo je na svete 5 lokalít označovaných ako modré zóny a vykazujú niekoľko spoločných čŕt. K piatim záhadným oblastiam patria Sardínia v Taliansku, grécky ostrov Ikaria, Loma Linda v Kalifornii, japonské ostrovy Okinawa a polostrov Nicoya v Kostarike. Ich podnebie je mierne a pomerne teplé po celý rok, rozlohou sú menšie a s výnimkou lokality Loma Linda sú lokalizované v blízkosti mora či oceána.

Čo sa skrýva za tajomstvom dlhovekosti obyvateľov modrých zón?

Pomenovanie modré zóny vymyslel pedagóg a prieskumník Dan Buettner a aj napriek tomu, že nemajú na prvý pohľad toho veľa spoločného, predsa sa nájde dostatok maličkostí, ktoré ich spájajú. Základom jedálnička ľudí žijúcich v modrých zónach je rastlinná strava.

„Na všetkých piatich miestach medzi spoločné menovatele patrí väčšinou rastlinná strava,“ hovorí Buettner pre NBC News Better. „Každá diéta modrej zóny má päť pilierov: celozrnné, zelené, hľuzovité – sladké zemiaky alebo klasické zemiaky, orechy a fazuľa. Najdôležitejšia je fazuľa. Šálka fazule denne vám môže predĺžiť život o dva až tri roky.“

Pre týchto ľudí je taktiež typická nízka alebo nulová spotreba hovädzieho mäsa a mliečnych výrobkov, zatiaľ čo čaj a kvalitné červené víno si doprajú denne. Neskonzumujú týždenne viac ako 3 vajcia a ak už aj siahnu po mliečnych výrobkoch, najčastejšie to budú produkty z ovčieho a kozieho mlieka.

„Celý deň pijú bylinkový čaj,“ hovorí Buettner. „Na Okinawe je to často zelený čaj, zatiaľ čo v Ikarii je to zvyčajne čaj vyrobený z oregana, rozmarínu alebo mäty. Nevypijú viac ako dva poháre vína denne,“ dodal.

Káva je takisto súčasťou dennej konzumácie s výnimkou ľudí žijúcich v Loma Linde v Kalifornii, kde je vysoká koncentrácia členov Cirkvi adventistov siedmeho dňa, ktorí sa vyvarujú kofeínu, pitiu alkoholu a silne sa prikláňajú k vegetariánstvu. Stravovacie návyky nie sú jediným aspektom, ktorý zaručuje týmto ľuďom dlhovekosť. Sociálna aktivita, vytváranie komunít, udržiavanie pravidelných kontaktov či stretnutí je nesmierne dôležité z pohľadu dlhovekosti. Osamelosť nám totiž môže skrátiť život až o osem rokov.

Pohyb a každodenná chôdza musia byť neodmysliteľnou súčasťou každého dňa. Tri z piatich modrých zón Okinawa, Ikaria a Sardínia sú umiestnené v strmých oblastiach, kde sa obyvatelia bez prostej chôdze obídu len obtiažne.

Výskum z National Library of Medicine však ukazuje, že dĺžka života človeka je do značnej miery určená spôsobom, akým žije. Genetika človeka prispieva len 20% k očakávanej dĺžke života.

Hoci ľudia žijúci v „modrých zónach“ štatisticky žijú dlhšie a majú menšiu pravdepodobnosť, že budú mať neskôr v živote vážne choroby ako iní ľudia vo svete, je to pravdepodobne preto, že majú zdravšiu stravu v dôsledku lokálne vyrábaných potravín. množstva zeleniny, ovocia, rýb a zdravých tukov, ktoré lekári pravidelne odporúčajú.

Čo si o tom myslíte? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*