Toto je dôvod, prečo by ste NIKDY nemali jesť naklíčené zemiaky.

Pravdepodobne ste boli varovaní, aby ste nikdy nejedli naklíčené zemiaky, no nebolo podané žiadne logické vysvetlenie, prečo.

Caroline Wright, profesorka botanického záhradníctva na University of Nottingham, teraz vysvetľuje, prečo sa neodporúča jesť naklíčené zemiaky.

Ak sa na zemiak pozriete pozorne, uvidíte na jeho povrchu malé bodky, sú to vlastne stonkové uzliny. Odtiaľto vychádzajú nové listy a klíčky. Ak ho budete dlho skladovať na poličke v špajzi, z malých bodiek sa vynoria klíčky.

Zemiaky vyklíčia, aj keď ich uložíte do chladničky, keďže tam dostanú dostatok vlhkosti. Aby zemiaky vydržali čerstvé a jedlé dlhú dobu, skladujte ich na tmavom, suchom a mierne chladnom mieste.

Vplyvom tepla a svetla sa aktivuje produkcia solanínu, ktorý môže spôsobiť nevoľnosť, zvracanie, hnačku, bolesť hlavy a hrdla, ale pri väčšom množstve aj ľahšiu otravu. Solanín sa nachádza pod šupkou zemiaka spolu s chlorofylom a potom sa koncentruje vo vyvíjajúcich sa klíčkoch.

Podľa odborníkov sa absolútne neodporúča jesť zelené zemiaky, najmä ak sú už naklíčené.  Príznaky sa samozrejme neprejavia hneď, v skutočnosti sú niektorí ľudia odolnejší, ale to neznamená, že sa toxín do tela nedostane.

Ak vykrojíme zelenú časť a odstránime klíčky, škodlivosť sa zníži, no aj tak sa môže stať, že chuť zemiaku trochu zhorkne. Veľmi naklíčené zemiaky by sa mali skôr sadiť do záhrady ako jesť.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*