Lekárka tvrdí, že strava bola kľúčovým aspektom k jej uzdraveniu…
Doktorka Odile Fernandezová zdôrazňuje úlohu stravy ako doplnku liečby rakoviny. Sama bojovala s rakovinou vaječníkov a je presvedčená, že prekonať chorobu jej pomohla nielen chemoterapia, ale aj zmena stravovacích návykov. Fernandes poukazuje na tri produkty, ktoré podľa nej majú protirakovinové účinky.
1. Zdravá strava je jednou z kľúčových zásad Kódexu rakoviny
Následné štúdie potvrdzujú, že životný štýl má veľký význam pri znižovaní rizika vzniku rakoviny. Základom je podľa väčšiny odborníkov správna životostrava – najlepšia je stredomorská strava, ktorá poskytuje všetky potrebné zložky vrátane vitamínov a mikroelementov.
Nedávno sme písali o tom, že Európsky kódex proti rakovine označuje obezitu a nesprávne stravovanie za jeden z kľúčových karcinogénnych faktorov. Existuje dokonca 13 druhov rakoviny spojených s nadmernou hmotnosťou, ako napríklad kolorektálny karcinóm, rakovina prsníka, rakovina obličiek a rakovina žalúdka.
Odborníci zdôrazňujú, že terapia je základ, ale určite pomôže aj posilnenie tela správnou stravou v boji s ťažkým protivníkom.
2. Protirakovinová diéta podľa Odile Fernandez
Odile Fernandez napísala knihu „Moje protirakovinové recepty“, v ktorej podrobne opisuje úlohu stravy v boji proti onkologickým ochoreniam a prezrádza konkrétne recepty. Ona sama zvádzala ťažký boj s rakovinou vaječníkov vo veľmi pokročilom štvrtom štádiu. Lekárka dodržiavala všetky štandardne odporúčané terapie, absolvovala chemoterapiu , no rozhodla sa dodatočne posilniť telo špeciálnou diétou.
Mudr. Fernandez poukazuje na 3 kľúčové protirakovinové produkty:
1) Cibuľa
Cibuľa je známa ako zelenina podporujúca imunitu, obsahuje vitamíny C, A, B, K a E. Zdraviu prospešné vlastnosti cibule vyplývajú z obsahu kvercetínu , ktorý ako antioxidant neutralizuje škodlivé účinky voľných radikálov a znižuje krvný tlak. Existujú štúdie, ktoré uvádzajú aj jej protirakovinové vlastnosti, najmä v prípade červenej cibule.
Vedci z University of Guelph v Kanade dokázali, že kvercetín obsiahnutý v cibuli aktivuje dráhy, ktoré pôsobia proti vytváraniu nepriaznivého prostredia pre rakovinové bunky a narúšajú komunikáciu medzi nimi, čo následne brzdí ich rast. Výskum bol publikovaný v „Food Research International“.
2) Cesnak
Cesnak je zeleninou číslo jeden pri všetkých druhoch infekcií, no podľa Mudr. Fernandezovej by jeho využitie mohlo byť oveľa širšie. Cesnak má aj protirakovinové vlastnosti, a to nielen vďaka obsahu kvercetínu, ale aj alínu , ktorý sa rozdrvením mení na baktericídny alicín .
Analýza údajov zo siedmich populačných štúdií ukázala, že čím vyššia je konzumácia cesnaku, tým nižšie je riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva. Vedci zo Šanghaja tiež ukázali, že muži, ktorí konzumovali viac ako 10 g cesnaku denne, mali menšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny prostaty.
Lekárka udáva, že pri protirakovinovej diéte stačí pravidelná konzumácia 1-2 prelisovaných strúčikov cesnaku denne.
3) Brokolica
Štúdie ukázali, že brokolica znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a zabraňuje niektorým ochoreniam očí a tiež ich chráni pred šedým zákalom. Odile Fernandez tvrdí, že ich pravidelná konzumácia posilňuje imunitu a zvyšuje hladinu estrogénu, čo je prospešné pre pacientky s rakovinou prsníka.
Ich protirakovinové vlastnosti sú spojené predovšetkým s prítomnosťou sulforafanu , ktorý je silným antioxidantom. Štúdie ukázali, že zlúčenina tiež podporuje telo pri odstraňovaní toxických látok s karcinogénnym potenciálom a stimuluje procesy, ktoré prispievajú k smrti rakovinových buniek.
Leave a Reply