„Tekuté zlato“ našich babičiek. Pomáha črevám, srdcu aj pečeni!

Tekuté zlato, na ktoré naše babičky nedali dopustiť! Takto si ho vyrobíte aj dnes…

Tekuté zlato

Kolagénový vývar alebo vývar z kostí si opäť získava priazeň . To je skvelá správa, pretože táto tradičná polievka má veľa zdravotných výhod. Nie nadarmo sa mu hovorí „tekuté zlato“, pretože jeho účinky sú všestranné. Naše babičky na poctivú polievku z kostí nedali nikdy dopustiť!

Kolagénový vývar je viac ako len vývar. Ide o unikátny odvar na báze kostí, bohatý nielen na kolagén, ale aj kyselinu hyalurónovú, horčík, draslík a vápnik. Jeho veľkou výhodou je aj glutamín, aminokyselina, ktorá posilňuje imunitu a urýchľuje regeneráciu po fyzickej námahe a úrazoch

Odvar obsahuje  kolagén, kyselinu hyalurónovú, draslík, vápnik a horčík. Obsahuje tiež  glutamín, ktorý je zdrojom energie pre bunky imunitného systému.

Táto polievka pomáha nielen v boji proti prechladnutiu, ale aj posilňuje kĺby a stará sa o stav pokožky, vlasov a nechtov. Navyše podporuje činnosť čriev a pečene, zmierňuje žalúdočné problémy a zápaly.

Kolagénový vývar je navyše ľahko stráviteľný, dodáva energiu a pomáha pri regenerácii svalov po intenzívnom fyzickom výkone.

S takýmito argumentmi neostáva nič iné, len zbehnúť do obchodu kúpiť suroviny a pustiť sa do varenia.

Ako si uvariť kolagénový vývar?

Varenie kolagénového vývaru je podobné príprave klasického vývaru. Tajomstvo spočíva v mäse, ktoré je jeho kľúčovým prvkom.

Suroviny:

  • 1 kg kuracích labiek  a krkov,
  • 1 bravčové koleno,
  • 2 bravčové paprčky
  • hovädzie kosti,
  • vnútornosti,
  • zelenina,

korenie:

  • soľ,
  • čierne korenie,
  • nové korenie
  • jablčný ocot,
  • bobkový list

Postup:

Mäso a kosti dôkladne umyjeme a zalejeme studenou vodou (mala by pokrývať mäso). Začneme variť,  keď  začne vrieť, pridáme čierne korenie, nové korenie, bobkový list a jednu polievkovú lyžicu jablčného octu.

Potom znížime plameň na minimum a varíme ešte  asi päť hodín. Po asi štyroch hodinách varenia, pridáme  pripravenú zeleninu a dochutíme soľou a podľa potreby aj čiernym  korením. Varíme ešte hodinu. Dobrú chuť!

Takýto poctivý kolagénový vývar si môžeme rozdeliť na malé časti, dať zamraziť a používať ako bujón na dochutenie jedál.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*