Tekuté zlato, na ktoré naše babičky nedali dopustiť! Takto si ho vyrobíte aj dnes…
Tekuté zlato
Kolagénový vývar alebo vývar z kostí si opäť získava priazeň . To je skvelá správa, pretože táto tradičná polievka má veľa zdravotných výhod. Nie nadarmo sa mu hovorí „tekuté zlato“, pretože jeho účinky sú všestranné. Naše babičky na poctivú polievku z kostí nedali nikdy dopustiť!
Kolagénový vývar je viac ako len vývar. Ide o unikátny odvar na báze kostí, bohatý nielen na kolagén, ale aj kyselinu hyalurónovú, horčík, draslík a vápnik. Jeho veľkou výhodou je aj glutamín, aminokyselina, ktorá posilňuje imunitu a urýchľuje regeneráciu po fyzickej námahe a úrazoch
Odvar obsahuje kolagén, kyselinu hyalurónovú, draslík, vápnik a horčík. Obsahuje tiež glutamín, ktorý je zdrojom energie pre bunky imunitného systému.
Táto polievka pomáha nielen v boji proti prechladnutiu, ale aj posilňuje kĺby a stará sa o stav pokožky, vlasov a nechtov. Navyše podporuje činnosť čriev a pečene, zmierňuje žalúdočné problémy a zápaly.
Kolagénový vývar je navyše ľahko stráviteľný, dodáva energiu a pomáha pri regenerácii svalov po intenzívnom fyzickom výkone.
S takýmito argumentmi neostáva nič iné, len zbehnúť do obchodu kúpiť suroviny a pustiť sa do varenia.
Ako si uvariť kolagénový vývar?
Varenie kolagénového vývaru je podobné príprave klasického vývaru. Tajomstvo spočíva v mäse, ktoré je jeho kľúčovým prvkom.
Suroviny:
- 1 kg kuracích labiek a krkov,
- 1 bravčové koleno,
- 2 bravčové paprčky
- hovädzie kosti,
- vnútornosti,
- zelenina,
korenie:
- soľ,
- čierne korenie,
- nové korenie
- jablčný ocot,
- bobkový list
Postup:
Mäso a kosti dôkladne umyjeme a zalejeme studenou vodou (mala by pokrývať mäso). Začneme variť, keď začne vrieť, pridáme čierne korenie, nové korenie, bobkový list a jednu polievkovú lyžicu jablčného octu.
Potom znížime plameň na minimum a varíme ešte asi päť hodín. Po asi štyroch hodinách varenia, pridáme pripravenú zeleninu a dochutíme soľou a podľa potreby aj čiernym korením. Varíme ešte hodinu. Dobrú chuť!
Takýto poctivý kolagénový vývar si môžeme rozdeliť na malé časti, dať zamraziť a používať ako bujón na dochutenie jedál.
Leave a Reply