Babičkin recept na výborné croissanty, mäkkučké ako obláčik! Sú ideálne na raňajky.

Ideálne na raňajky! Jemné, mäkké a chutné!

S týmto cukrárenským cestom si môžete s pokojom vyrobiť akékoľvek požadované pečivo, ktoré je mäkkučké ako bavlnka.

Suroviny:

  • 200 ml teplého mlieka
  • 200 ml teplej vody
  • 100 ml oleja
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžica suchého droždia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 600 g hladkej múky

Plnka:

  • 120 gramov rozpusteného masla
  • 130 gramov strúhaného syra čedar
  •  1 žĺtok a  1 lyžicu mlieka na potretie
  • Modrý mak na posypanie

Postup:

Teplé mlieko zmiešame s teplou vodou, pridáme cukor a suché droždie, premiešame a necháme stáť asi 2-3 minúty. Pridáme olej, múku a soľ a vypracujeme vláčne cesto. Dobre vymiesime, zakryjeme a necháme asi 45 minút v teple vykysnúť.

Vykysnuté cesto jemne premiešame a rozdelíme na dve rovnaké časti, urobíme si dve gule. Prvú guľu rozvaľkáme na štvorec asi 45 cm a natrieme rozpusteným maslom, cesto zložíme na na tretiny, aby sme mali asi 15 cm pás, ktorý ešte zložíme opäť na tretiny, aby sme mali kocku asi 15 cm. Odložíme na bok. To isté urobíme aj s druhou guľou. Necháme odpočívať asi 5 minút.

Cesto opäť rozvaľkáme, natrieme maslom a posypeme strúhaným čedarom, zvinieme a spoj zaštipneme, aby sa nám nerozlepil, odložíme bokom, spojom na spodok. Tak isto si pripravíme a druhé cesto. Rolky nakrájame na asi 7 cm kúsky a uložíme ich na plech na papier na pečenie a jemne pritlačíme.

Žĺtok  rozmiešame s mliekom a rolky natrieme. Posypeme makom. Necháme chvíľu vykysnúť a pečieme  v predhriatej rúre pri 180°C asi 30 minút.

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*