Tento lacný nápoj sa naozaj oplatí piť každý deň…
Kvások z červenej repy patrí medzi prírodné prostriedky, ktoré naše staré mamy používali na posilnenie organizmu a zlepšenie trávenia. Ukazuje sa, že nápoj má dlhý zoznam zdraviu prospešných vlastností – užívať by ho mali najmä ľudia, ktorí bojujú s vysokým cholesterolom a hypertenziou.
1. Vlastnosti kvásku z červenej repy
Cviklový kvások je kokteil vitamínov a minerálov. Cvikla je zdrojom vitamínov A, B, C, E, K, ako aj železa, draslíka, horčíka, fosforu a vápnika. Jeden pohár šťavy z červenej repy poskytuje približne 14 g sacharidov, 4 g vlákniny a 3 g bielkovín.
2. Prírodný liek na vysoký cholesterol
Lekári už dlho zdôrazňujú kľúčovú zásadu – prevencia je lepšia ako liečba. Zachytenie skorých príznakov nebezpečných porúch vám umožňuje vyhnúť sa radikálnym metódam liečby. To okrem iného zahŕňa: arteriálna hypertenzia a hypercholesterolémia.
V počiatočnom štádiu môže zmena stravovacích návykov a zvýšená fyzická aktivita pomôcť regulovať poruchu. Ukazuje sa, že ďalšie vlastnosti cvikly možno získať prípravou kvásku. Nápoj pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu.
3. Protirakovinový koktail
Cvikla je zdrojom cenných antioxidantov, ktoré zabraňujú procesom starnutia organizmu a majú protirakovinové vlastnosti. Výskum uskutočnený poľskými vedcami z Varšavskej univerzity prírodných vied (SGGW) ukázal, že pitie šťavy z nakladanej cvikly znižuje riziko chorôb, ako sú: na rakovina žalúdka.
4. Recept na cviklový kvások
Ingrediencie:
- 1 kg cvikly,
- 1,5 litra teplej prevarenej vody
- lyžica soli,
- pol hlavy cesnaku,
- 25 zrniek čierneho korenia,
- 8 zrniek nového korenia,
- 6 bobkových listov.
Spôsob prípravy:
Cviklu nakrájajte na plátky, potom ich vložte do pohára a pridajte zvyšné koreniny. Všetko zalejte teplou vodou až po uzáver, pevne zatvorte a odložte na 10-14 dní na tmavé a chladné miesto. Po tejto dobe treba nápoj precediť a naliať do menších pohárov alebo fliaš – napoj je pripravený na pitie. Kvások treba skladovať v chladničke.
Leave a Reply