Ak ste niekedy pričuchli k profesionálnemu kuchárskemu remeslu viete, že odborníci používajú pri každodennej príprave pokrmov mnohé triky, ktoré im nielen uľahčujú prácu, ale zároveň prinášajú tie najlepšie výsledky.
Rovnako je to aj v prípade prípravy strateného vajíčka, ktoré je niekedy problémom aj pre ostrieľaných kuchárov. V modernej gastronómii zažíva stratené vajce doslova renesanciu a používa sa v celej škále delikátnych pokrmov – od polievok, cez steaky a hamburgery až po lahodné šaláty a studenú kuchyňu.
Ak chcete stratené vajce pripraviť ako profesionál, pomôže vám malá kuchárska lekcia od tejto šéfkuchárky. Ukáže vám, ako pripraviť stratené vajce jednoducho a tak, aby ste dosiahli ten najchutnejší výsledok, už pri prvom pokuse.
Poznámka: Pri príprave stranených vajec pracujeme vždy s čo najčerstvejšími vajíčkami.
Postup prípravy (8 stratených vajec):
Pripravíme si väčšiu panvicu, ktorú naplníme vodou. Pridáme 2 lyžice octu. Nemusíte sa obávať, že ocot pokazí chuť vajec. Práve naopak. Jeho pridaním do vody dosiahnete, že štruktúra vajce bude držať viac pohromade a rovnako budú pripravené skôr ako vo vode bez octu.
Do vody pridáme aj 1 lyžičku soli a prichystáme si 4 šálky.
Prečo 4 šálky? Ak prirpavujte viacej stratených vajec naraz, je dobré, ak ich vložíte do vody všetky v rovnaký čas. Zatiaľ čo pomocou lyžice alebo naberačky by vám tento proces trval dlho a vajcia by boli nerovnomerne uvarené – 4 šálky môžete pohodlne držať v rukách a všetky vajcia (2 v jednej šálke) tak môžete vložiť do vriacej vody naraz.
Keď voda zovrie, zložíme ju z plameňa a opatrne do nej vlejeme všetkých 8 vajec (šálka by sa mala dotýkať hladiny – rozhodne nelejme vajcia z výšky). Panvicu prikryjeme a vajcia necháme v horúcej vode 5 minút.
Vajcia vyberieme z vody a preložíme na papierovú utierku ktorá vysaje prebytočnú tekutinu. Perfektné stratené vajcia sú pripravené.
Leave a Reply