Suroviny:
- 4 vajcia
- 4 PL kryštálový cukor
- 4 PL polohrubá múka
- 1 PL kakao
- štipka soli
Plnenie:
- 1 PL citrónová šťava
- 3 PL medu
- 1 celá škoricová tyčinka
- 4 dl vody
- 30 g želatína v prášku
- 4 celé klinčeky
- 3 duly / ovocie podobné jablkám/
Krém:
- 250 g gaštanové pyré
- 1 PL rum
- 180 g maslo
- 2 PL práškový cukor
Poleva:
- 150 g tmavá čokoláda
- 3 PL oleja
- sekané orechy.
Postup:
Bielka so soľou vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, po troche pridáme múku zmiešanú s kakaom a nakoniec opatrne primiešame tuhý sneh z bielok. Pečieme v predhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 190°C asi 10-15 minút. Odstraníme papier na pečenie a zvinieme v čistej vlhkej utierke. Necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny, pridáme nastrúhané gaštanové pyré a dobre vymiešame, nakoniec pridáme rum, tiež dobre vymiešame.
Ošúpeme duly, pokrájame na malé kocky, dáme do vody a pridáme citrónovú šťavu, klinčeky, škoricu, med a varíme, kým duly nezmäknú. Duly vyberieme zo šťavy a šťavu necháme mierne vychladnúť, keď je šťava vlažná pridáme želatínu a rozpustíme. Necháme napoly vychladnúť.
Čokoládu a olej roztopíme vo vodnom kúpeli a vymiešame do hladka.
Pripravíme si formu, dáme do nej fóliu aj po bokoch. Vychladnutý piškótový plát rozrežeme na 2/3 a 1/3 , väčší plát dáme do formy, natrieme gaštanovým krémom a uložíme naň mäkké duly, na to vylejeme napoly stuhnutú želatínu a na vrch dáme zvyšok gaštanového krému. zakryjeme 1/3 piškótového plátu, jemne zatlačíme a odložíme na noc do chladničky. Na druhý deň, polejeme čokoládovou polevou a posypeme sekanými orechmi.
Leave a Reply