Horúce dni sú ako stvorené na pitie osviežujúcich nápojov. Kým sa však regály obchodov zaplnili rôznymi farebnými výrobkami, naše staré mamy a dedovia pripravovali tradičnú „vidiecku limonádu“. Zaujímavé je, že na rozdiel od komerčných verzií neobsahovala citrón, no aj tak účinne uhasila smäd.
Kvas nielen do horúceho počasia
Jar je v plnom prúde a mnohí z nás sa pýtajú, ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť pár kilogramov, aby sme sa cítili lepšie. Jedným z prvých krokov môže byť vypitie nápoja, ktorý pripravovali naše staré mamy.
V dávnych dobách sa kvas bežne pripravoval takmer v každej domácnosti. Cenilo sa to najmä pri žatve, keď roľníci trávili celé dni na poli a horúčavy im ešte viac sťažovali prácu. Práve vtedy nápoj s jemnou chuťou osviežil a pomohol prekonať náročný deň.
Proces prípravy kvasu bol veľmi jednoduchý a vždy bol založený na organických prísadách, pretože v tom čase sa nepoužívali žiadne pesticídy a produkty boli bez konzervačných látok.
Na jeho výrobu gazdiná použila:
- celozrnný chlieb,
- viac kvetový med,
- droždie,
- pramenitú vodu.
V bohatších domoch sa pridávalo aj malé množstvo hrozienok.
Zložky sa spojili vo vhodných pomeroch, zaliali vodou a nechali 24 hodín v hlinenej nádobe prikrytej látkou. Na druhý deň sa pridal kvások z droždia a trochu cukru a vody. Nádoba s kvasom bola umiestnená na chladnom mieste a po troch dňoch bol kvas pripravená na konzumáciu.
Pôsobenie kvasu
V dôsledku kvasenia chleba sa objaví malá koncentrácia alkoholu, ale jeho množstvo je také malé, že nápoj je považovaný za nealkoholický. Kvas má jemne sladkokyslú a jemnú chuť s vôňou cereálií a pečeného chleba.
Jednou z výhod tohto zabudnutého nápoja je, že hydratuje organizmus a uhasí smäd. To však nie je všetko – správna fermentácia podporuje množenie cenných bakteriálnych kultúr, a preto možno kvas využiť ako prírodné probiotikum, ktoré podporuje zdravie čriev a posilňuje imunitu.
Enzýmy obsiahnuté v nápoji zároveň urýchľujú metabolizmus, čo môže pomôcť v procese zbavovania sa nadváhy.
Bio kvas je bohatý na vitamíny skupiny B, vitamín E a C. Obsahuje tiež selén a zinok, ktoré priaznivo pôsobia na kardiovaskulárny systém a spomaľujú proces starnutia.
Kvas pomáha liečiť artritídu, bolesti hlavy a mykózu. Bezpodmienečnou kontraindikáciou použitia nápoja je celiakia alebo alergia na lepok. Opatrní by mali byť aj ľudia trpiaci refluxom, žalúdočnými vredmi a inými neduhmi tráviaceho systému.
Leave a Reply