Používate ten istý olej viackrát? Potom by ste mali vedieť toto…
Viacmenej sme oboznámení s tým, prečo by sme pri varení nemali použiť ten istý olej viackrát.
TOXICKÉ LÁTKY
Pri opätovnom zahrievaní použitého oleja sa z neho uvoľňujú vyššie koncentrácie rôznych toxických chemikálií, ako sú aldehydy, ktoré sú spájané s viacerými zdravotnými problémami. Väčšinou sú spojené so srdcovými chorobami a kognitívnymi problémami, ako je demencia, Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Ďalšou toxickou látkou, ktorá sa uvoľňuje pri opätovnom zahrievaní oleja, je 4-hydroxy-trans-2-nonenal alebo HNE, ktorá sa považuje za dosť toxickú a môže interferovať s funkciami DNA, RNA a proteínov.
TRANS TUKY
Pri spracovaní oleja pri vysokých teplotách sa niektoré tuky premenia na trans-tuky. A keď sa tento olej opäť zahreje, uvoľní ešte väčšie množstvo trans-tukov, ktoré sú veľmi zlé pre celkové zdravie.
Toto môže viesť k problémom, ako je mŕtvica, obezita, bolesť na hrudníku, zažívacie a dokonca srdcové choroby, pretože konzumácia trans-tukov zvyšuje hladinu LDL cholesterolu v tele.
KARCINOGÉNY
Opätovným ohrevom oleja sa zvyšuje obsah škodlivých látok ako sú poly cyklické aromatické uhľovodíky (PAH) a aldehydy, ktoré sú spojené so zvýšeným rizikom rakoviny a zápalových ochorení.
Preto pri varení vždy používajte čerstvý olej a vyhnite sa opätovnému použitiu alebo opätovnému ohrevu predtým zahriateho oleja.
Koľkokrát používate ten istý olej vy? Napíšte nám komentár…
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply