Recept starej mamy na zlepšenie trávenia a očistu hrubého čreva.

Ingrediencie:

  • 7-8 kusov datlí.
  • voda
  • štipka sódy bikarbóny
  • hrsť sušených sliviek

Stojí za zmienku, že tieto sušené plody datli  obsahujú vitamíny a stopové prvky, a to vitamíny B6, C (čerstvé) a K, draslík, horčík, mangán, meď a malé množstvo železa.

Slivky pomáhajú kontrolovať hmotnosť a chuť do jedla vďaka pocitu sýtosti. Štúdia ukázala, že konzumácia sliviek na desiatu  môže potlačiť hlad na dlhú dobu.

Do misy dáme 7-8 kusov datli, zalejeme vodou, pridáme štipku sódy bikarbóny a datle dobre umyjeme. Scedíme, opláchneme čistou vodou. Datle vykôstkujeme a nakrájame na polovice. Pridáme hrsť sušených sliviek, slivky tiež rozkrojíme na polovice.

Nakrájane datle aj slivky dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Zakryjeme a varíme 10 minút. Odstavíme zo sporáka. Necháme vychladnúť. Zmes prelejeme do čistého pohára, uzatvoríme a skladujeme v chladničke.

Užívame Jednu lyžicu uvareného ovocia denne a jednu lyžicu šťavy z ovocia denne.

Ako to funguje?

Zdravotné účinky sušených sliviek:

Sušené slivky majú množstvo zdravotných výhod, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť vaše zdravie. Tu je niekoľko z nich:

  1. Podpora trávenia: Sušené slivky sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie. Pomáhajú predchádzať zápche tým, že zlepšujú peristaltiku čriev.
  2. Zníženie rizika osteoporózy: Sušené slivky obsahujú vitamíny a minerály ako vitamín K a bór, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí. Štúdie ukázali, že môžu pomôcť zlepšiť hustotu kostí a znížiť riziko osteoporózy.
  3. Bohaté na antioxidanty: Obsahujú veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi. Antioxidanty pomáhajú znižovať zápaly a môžu znížiť riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.
  4. Kontrola krvného cukru: Sušené slivky majú nízky glykemický index, čo znamená, že nespôsobujú rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi. Môžu byť užitočné pre ľudí s cukrovkou alebo pre tých, ktorí sa snažia kontrolovať svoju hladinu cukru v krvi.
  5. Podpora zdravia srdca: Vysoký obsah draslíka v sušených slivkách pomáha regulovať krvný tlak a znižovať riziko srdcových chorôb. Okrem toho obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá môže znižovať hladinu cholesterolu.
  6. Podpora imunitného systému: Vitamíny a minerály v sušených slivkách, ako je vitamín C a železo, podporujú imunitný systém a pomáhajú bojovať proti infekciám.
  7. Zlepšenie funkcie pečene: Sušené slivky obsahujú látky, ktoré podporujú zdravie pečene a môžu pomôcť pri detoxikácii organizmu.

Pri konzumácii sušených sliviek je však dôležité mať na pamäti ich vysoký obsah cukru a kalórií. Preto by sa mali konzumovať s mierou, najmä ak sledujete svoju hmotnosť alebo máte cukrovku.

Zdravotné účinky sušených datlí:

Sušené datle majú tiež množstvo zdravotných výhod, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu vášho zdravia. Tu je niekoľko z nich:

  1. Bohaté na živiny: Sušené datle sú bohaté na rôzne vitamíny a minerály, vrátane vitamínov B, K, A a minerálov ako draslík, magnézium, meď a železo. Tieto živiny sú dôležité pre celkové zdravie a správnu funkciu tela.
  2. Vysoký obsah vlákniny: Vysoký obsah vlákniny v datliach podporuje zdravé trávenie a pomáha predchádzať zápche. Vláknina tiež podporuje zdravie čriev a môže prispieť k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi.
  3. Energetický booster: Sušené datle sú skvelým zdrojom prirodzenej energie vďaka vysokému obsahu prírodných cukrov ako je glukóza, fruktóza a sacharóza. Sú ideálnym občerstvením pre rýchle doplnenie energie.
  4. Podpora srdcového zdravia: Obsah draslíka v sušených datliach pomáha regulovať krvný tlak a môže znižovať riziko srdcových chorôb. Draslík je dôležitý pre správnu funkciu srdca a svalov.
  5. Antioxidanty: Sušené datle obsahujú množstvo antioxidantov, vrátane flavonoidov, karotenoidov a fenolových kyselín. Antioxidanty chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a môžu znižovať riziko chronických ochorení.
  6. Podpora mozgových funkcií: Niektoré štúdie naznačujú, že sušené datle môžu podporovať zdravie mozgu tým, že znižujú zápal a predchádzajú neurodegeneratívnym ochoreniam.
  7. Podpora zdravia kostí: Minerály ako vápnik, fosfor a magnézium v sušených datliach prispievajú k zdravým kostiam a môžu pomáhať pri prevencii osteoporózy.
  8. Podpora zdravého tehotenstva: Sušené datle sú často odporúčané tehotným ženám, pretože môžu pomôcť s reguláciou krvného tlaku, podporujú zdravé trávenie a poskytujú energiu. Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia datlí môže prispieť k ľahšiemu pôrodu.
  9. Podpora imunitného systému: Vitamíny a minerály v sušených datliach, ako vitamín C a železo, podporujú imunitný systém a pomáhajú bojovať proti infekciám.

Aj keď sú sušené datle veľmi výživné, je dôležité ich konzumovať s mierou kvôli ich vysokému obsahu cukru a kalórií. Pre ľudí, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo majú cukrovku, je vhodné sa o ich konzumácii poradiť s lekárom alebo dietológom.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*