Chráni mozog, srdce a znižuje riziko Alzheimerovej choroby. Zjedzte aspoň 1 každý deň!

Kráľ ovocia na Slovensku! Odborníci radia aby ste zjedli aspoň jeden kus každý deň…

Toto ovocie sa nachádza takmer v každej ovocnej záhrade. Je chutné, zdravé a plné vitamínov a vlákniny. Svetovo uznávaný odborník na potraviny odporúča jesť ho pravidelne. Vedec poukazuje na početné výhody týchto sladkých plodov, ktorých sezóna sa práve začína.

1. Jablko je plné vitamínov a vlákniny môže znížiť riziko Alzheimerovej choroby

Dr. Vincent Candrawinata získal doktorát vo veku iba 25 rokov. Vďaka tomu sa stal najmladším doktorandom vo svojom odbore. Mladý vedec zameral svoju prácu na to, akú úlohu  môžu jablká zohrávať v boji proti zápalom.

Riešenie, ktoré navrhol v súvislosti s technológiou extrakcie antioxidantov, spôsobilo revolúciu vo vede. Dnes odporúča každému zjesť jedno jablko denne.

Potravinársky výskumník poukazuje na početné výhody pravidelného jedenia tohto ovocia, najmä na zdravie mozgu. Odborník poukazuje na to, že konzumácia väčšieho množstva jabĺk môže zlepšiť pamäť a znížiť riziko Alzheimerovej choroby. 

Dr Candrawinata vypočítava, že jablká sú bohaté na flavonoidy , ktoré chránia mozog pred škodlivými účinkami rôznych látok a ako silný antioxidant – zmierňujú príznaky depresie  a úzkosti.

Flavonoidy nájdeme aj v hruškách, keli, špenáte a dokonca aj v čokoláde. Odborník upozorňuje, že štúdie ukazujú, že vyššia konzumácia flavonoidov a flavonolov môže znížiť riziko vzniku demencie.

Okrem toho sú jablká bohaté na vitamíny a minerály. Odborník pripomína, že jablká sú dobrým zdrojom pektínu , teda rozpustnej vlákniny. Mnohé štúdie spájajú konzumáciu väčšieho množstva vlákniny s nižším rizikom chorôb, ako je rakovina hrubého čreva  a depresii.

2. Chránia nervový systém pred toxickými látkami

Podľa odborníka môže vyššia konzumácia jabĺk chrániť mozgové bunky pred neurotoxicitou , pri ktorej je nervový systém vystavený toxickým látkam, čo vedie k narušeniu normálnej činnosti nervového  systému.

Neurotoxicita môže byť výsledkom expozície látkam používaným pri liečbe onkologických ochorení, napríklad pri rádioterapii , chemoterapii alebo medikamentóznej terapii.

Môže to byť aj dôsledok vystavenia ťažkým kovom,( ako je ortuť )alebo niektorým potravinárskym prísadám, napríklad pesticídom.

Hoci na Alzheimerovu chorobu neexistuje liek a vedci majú pred sebou ešte dlhú cestu, aby zistili všetky príčiny ochorenia, existujú vedecké dôkazy, že riziko ochorenia možno znížiť.

Doktor Vincent Candrawinata upozorňuje na zdravý životný štýl. Vyvážená strava a fyzická aktivita sú  skvelými spôsobmi, ako znížiť riziko ochorenia.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*