Najzdravší z medov! Má protirakovinové vlastnosti a regeneruje pečeň.

Považuje sa za najzdravší med! Ak ho v obchode uvidíte, určite po ňom siahnite…

Veľmi jedinečná chuť a zdraviu prospešné vlastnosti sú to, čo odlišuje bežný pohánkový med od ostatných medov.

Hoci má med mnoho zdravotných výhod, repkový, akáciový a medovicový med majú rôzne hodnoty.

To isté platí aj o unikátnom pohánkovom mede, ktorý má inú chuť, vzhľad a trochu inak pôsobí aj na naše zdravie. Prečo sa odlišuje od ostatných medov?

1. Najlepšie vlastnosti pohánkového medu

Pohánkový med sa od multikvetového medu  výrazne líši. Má tmavú, hnedú farbu a intenzívnu a ostrejšiu chuť. To však nie je jediný dôkaz jeho jedinečného charakteru.

Pravý pohánkový med obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a množstvo minerálov ako železo, meď, mangán, vápnik, kremík a draslík. Nájdeme tam aj množstvo organických zlúčenín, medzi ktoré patria proenzýmy a enzýmy ako fosfatázy, invertázy a početné  polyfenoly s protirakovinovými vlastnosťami. Sú prospešné aj pre kardiovaskulárny systém.

Malý pohár  pohánkového medu si môžeme kúpiť asi za 7-8 EUR. Doma by sme ho mali skladovať v tmavej chladnej miestnosti.

Zrelý med sa nekazí, ale môže sa oddeliť (čo  však nemení jeho hodnotu pre naše zdravie).

Jeho  zdravotné vlastnosti znižujú vyššie teploty. Pri teplotách nad 40 stupňov Celzia sa rozkladajú cenné enzýmy a biologické zlúčeniny, ktoré sú v mede najcennejšie. Pozor by ste si mali dávať aj preto, že med by sa nemal podávať dojčatám. Opatrní pri mede  musia byť aj diabetici – najmä pohánka obsahuje veľa jednoduchých cukrov.

2. Na čo pomáha pohánkový med?

Stojí za to pripomenúť, že med si zachováva najväčšiu hodnotu, keď sa podáva studený. Pohánka je prírodné antibiotikum – nie náhodou sa koncentrovaný med nekazí. Je to spôsobené nielen vysokou koncentráciou cukru, ale aj bakteriostatickými látkami v ňom obsiahnutými.

Okrem toho pohánkový med:

  • posilňuje krvné cievy a srdce,
  • podporuje správnu činnosť žalúdka – oplatí sa však dodržiavať zdravú striedmosť s „dávkovaním“, pretože nadbytok cukrov môže viesť k zažívacím ťažkostiam,
  • polyfenoly, ktoré obsahuje, majú protirakovinové vlastnosti,
  • podporuje funkciu a regeneráciu pečene,
  • posilňuje kosti,
  • zlepšuje stav pokožky a pleti aj pri vonkajšom použití.

Je potrebné pripomenúť, že med možno použiť aj ako prísadu do peelingov a  masiek.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*