Biely povlak na mede môže byť rušivý, najmä ak sa objaví po dlhom skladovaní. Nie je to však dôvod na to, aby pohár medu skončil v koši. Čo naznačuje tento špecifický sediment?
1. Biely povlak na mede
Po celé generácie je med považovaný za jeden z najcennejších produktov.
Môže za to nielen chuť, ale aj zdraviu prospešné vlastnosti. Med má protizápalové, antibakteriálne, expektoračné, imunitné a antialergické vlastnosti.
Prírodný med sa používa pri prevencii a liečbe ochorení dýchacích ciest. Pomáha aj pri problémoch s tráviacim traktom (napr. vredová choroba, gastritída, zápcha) a priaznivo pôsobí na činnosť srdca.
Biela pena na mede nie je znakom kazenia sa medu.
Niet divu, že chceme, aby bol výrobok v čo najlepšej kvalite. Má byť biely povlak, ktorý si všimneme po otvorení téglika, alarmujúci?
Aj keď takýto sediment môže súvisieť so skazeným jedlom, v prípade medu to neznamená nič nebezpečné.
Biely povlak nenaznačuje kazenie produktu, je výsledkom prirodzeného procesu súvisiaceho s kryštalizáciou glukózy obsiahnutej v mede.
2. Pozitívny signál
Niekedy si môžete všimnúť aj penovitý povlak na povrchu medu. To tiež nie je dôvod na obavy.
Nejde o nič iné, ako o vzduchové bubliny uvoľnené pri kryštalizácii medu a včelári tento jav nazývajú „výkvety“.
Ďalším aspektom, ktorý môže byť znepokojený vzhľadom na výskyt bielej peny na mede, sú kvasinky.
Treba to však považovať za pozitívny signál. To dokazuje, že tento produkt je biologicky aktívny. Navyše nebol vystavený nezdravým a zbytočným tepelným procesom, to znamená, že med je kvalitný.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply