Nebezpečné nielen pre srdce. Horúce počasie je výzvou aj pre žalúdok a črevá!

Hlavný hygienický inšpektorát pripomína bezpečnosť potravín. Vysoká teplota podporuje množenie patogénnych baktérií, čo môže mať za následok vážnu otravu. Ale to nie je všetko. Odborníci vysvetľujú, čo je lepšie nejesť počas horúceho počasia.

1. V lete si dávajte pozor na otravu jedlom

Teploty v týchto dňoch  prekročili 30 stupňov Celzia a  ani nasledujúce dni neprinesú úľavu.

Pred horúcim počasím varujú aj hygienici, tentoraz v rámci bezpečnosti potravín.

,,Všetky predpovede naznačujú, že nás čakajú ďalšie horúce dni. V takýchto podmienkach sa potraviny kazia oveľa rýchlejšie. Dbajte na ich správne uskladnenie, aby ste predišli možnej otrave jedlom, ale aj znížili plytvanie potravinami,“  – uvádzajú.

Tu je niekoľko tipov, ako si poradiť s jedlom v lete:

  • nenechávajte hotové jedlá pri izbovej teplote dlhšie ako dve hodiny,
  • ohrievajte len toľko, koľko zjete,
  • zmraziť jedlo, ktoré nebudete jesť
  • oddeľte surové produkty od varených produktov,
  • označte obal dátumom prípravy alebo zmrazenia.

Nesprávna príprava alebo  nesprávne skladovanie potravín podporuje množenie okrem iného:

  • salmonelly,
  • stafylokokov,
  • niektoré anaeróby,
  • streptokoky.

Pre niektoré baktérie optimálne podmienky prostredia znamenajú, že počet patogénov sa môže zdvojnásobiť každých 15-20 minút.

V lete sú infekcie tráviaceho systému  spôsobené baktériami alebo parazitmi oveľa bežnejšie. Podľa odborníka to počas dovoleniek najčastejšie súvisí s častejším jedením zmrzliny, grilovaného mäsa či stravovaním v reštauráciách, prímorských stánkoch s rýchlym občerstvením a pod.

Tatarák či nedopečené grilované mäso sú jedlá, ktorým by sme sa rozhodne mali vyhnúť. Všímajme si aj výrobky na báze surového mäsa či rýb v supermarketoch, napr. Takéto jedlá je lepšie v lete vynechať .

2. Zakázané, keď sa z neba valí teplo.

Okrem otázky bezpečnosti potravín je dôležitý aj vplyv potravín počas horúčav  na náš  organizmus. Vysoká teplota zvyšuje potenie a podporuje dehydratáciu. Ak nepijeme dostatok tekutín a siahame po niektorých produktoch, zvyšuje sa riziko dehydratácie  a príjmu elektrolytov.

,,Čoho sa musíte počas horúceho počasia vzdať, sú predovšetkým vysoko spracované produkty vrátane rýchleho občerstvenia. Sú ťažko stráviteľné, preto strácame energiu, aby ich tráviaci systém strávil“ – hovorí doktorka Chruścikowska.

Trávenie tučných rýb,  chipsov alebo hamburgerov zo stánku môže navyše zaťažiť telo unavené horúčavami. Odborník dodáva, že glutamán sodný, prítomný v rýchlom občerstvení , môže tiež zvýšiť ospalosť, únavu a otupenosť v horúcom počasí.

,,Chudé mäso, najmä biele, je dobrým zdrojom bielkovín, ktorých dopyt v lete neklesá. Červené, mastné mäso, najmä vyprážané či grilované, by sa však počas vysokých teplôt v našom jedálničku objavovať nemalo.“ – hovorí  doktorka Chruścikowska  s tým, že podobne ako fast food, aj takéto mäso môže dehydrovať a zvyšovať únavu.

Dietologička pripomína, že do kategórie ultraspracovaných potravín patria aj  milované slané maškrty.

,,Sodík je pre telo dôležitý elektrolyt, o tom niet pochýb. Podobne ako to, že Slováci konzumujú priveľa soli. Každý ďalší gram má odvodňujúci účinok, čo je obzvlášť nežiaduce v horúcom počasí, keď sa nadmerne potíme a strácame elektrolyty cez pokožku“– zdôrazňuje Dr. Chruścikowska.

Na čo si ešte máme dávať pozor!

Dietologička  varuje, aby ste sa vyhýbali korenistým jedlám a jedlám, ktoré obsahujú nadmerné množstvo jednoduchých cukrov, ako sú vafle podávané v stánku pri mori alebo zmrzlina z automatu, a napokon výrobkom bohatým na vlákninu.

,,Výrobky bohaté na vlákninu môžu byť ťažko stráviteľné. Vláknina je látka, ktorá funguje ako kefa a prechádza cez črevá a čistí ich od rôznych toxínov. Vysporiadať sa s nadmerným množstvom vlákniny v črevách preto nie je vôbec jednoduché“ – zdôrazňuje dietologička.

Stojí za to pripomenúť, že alkohol je obzvlášť hrozbou v horúcom počasí. Akékoľvek jeho množstvo je jed, ktorý má obzvlášť negatívny vplyv na pečeň a mozog. V horúcom počasí sa riziko ešte zvyšuje.

Slováci  v lete bežne pijú väčšie množstva  alkoholu a v lete je to obzvlášť nebezpečné. Etanol dehydruje a platí to aj o pive, ktoré sa v bežnom presvedčení javí ako úplne nevinný nápoj. Môže však viesť k zvýšenej diuréze a dehydratácii.

Alkohol má odvodňujúci účinok, takže keď je horúco a viac sa potíme, môže rýchlo dôjsť k dehydratácii a úpalu.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*