Zvyk, ktorý najviac POŠKODZUJE ZDRAVIE: Ak takto pijete kávu, robíte veľkú chybu!

Takto si škodíte zdraviu, bez toho aby ste o tom vedeli…

Podľa výskumu viac ako 65% ľudí pije aspoň jednu kávu každý deň. A to je dobre. Odborníci sa zhodujú na tom, že káva má pozitívny vplyv na naše telo. Malo by sa však pamätať na to, že keď do nej pridáme mlieko, cukor alebo iné pochúťky, stráca svoju hodnotu a v niektorých prípadoch môže dokonca škodiť.

Prečo sa oplatí piť kávu?

Vzhľadom na to, že káva je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete, vedci starostlivo skontrolovali, ako ovplyvňuje ľudské zdravie. Na túto tému existujú rôzne názory. Niektorí sú za konzumáciu kávy každý deň, zatiaľ čo iní si nemôžu zvyknúť na jej chuť.

Z vedeckého hľadiska má však káva mnoho cenných vlastností. Má antioxidačný účinok, vďaka ktorému bojuje proti prebytku voľných radikálov v našom tele. To prispieva k spomaleniu procesu starnutia, ochrane orgánov a zlepšeniu duševnej výkonnosti.

Káva má pozitívny vplyv na nervový systém a chráni telo pred neurodegeneratívnymi ochoreniami. Okrem toho má vďaka polyfenolom pozitívny vplyv na celé telo, vrátane mimoriadne dôležitého črevného mikrobiómu – dodáva klinická odborníčka na výživu Karolina Lubas v rozhovore pre WP abcZdrowie.

A čo viac, predbežný výskum na určenie toho, ako káva ovplyvňuje vývoj cukrovky druhého typu, je sľubný. Kyselina chlorogénna a kofeín obsiahnuté v káve môžu znížiť riziko vzniku tohto ochorenia.

Najhoršie kávové prísady

Minulý mesiac jeden z portálov v spolupráci s Výskumným a vývojovým centrom BioStat uskutočnil výskum poznatkov  v oblasti účinkov pitia kávy. Na prieskume sa zúčastnilo 1067 ľudí starších ako 18 rokov.

Výsledky ukázali, že 65,1 % respondentov pije kávu aspoň raz denne. Najviac  ľudí bolo starších ako 30 rokov.  Najbežnejším doplnkom do kávy je samozrejme mlieko. Najčastejšie ho používajú ženy a mladí ľudia. A ako druhý dodatok ku káve  je  „niečo sladké“, to znamená koláč, dezert alebo sladkosti.

Káva s mliekom a sušienkami je pre pankreas zaťažujúcim jedlom a náš pankreas je  tak preťažený. Čoraz viac mladých ľudí má poruchy trávenia sacharidov vo forme inzulínovej rezistencie, prediabetes alebo cukrovky 2. typu. Je to výsledok mnohých faktorov, ktoré sa prekrývajú – varuje Dr. Luiza Napiórkowska, diabetologička, endokrinologička a internistka.

Ak si neviete predstaviť šálku kávy bez sladkého občerstvenia, odborník má pre vás radu.

Kefír, zelená zelenina, hrsť mandlí, ďalší zdroj tuku. Takéto potraviny spomalia uvoľňovanie glukózy a tým chránia pankreas. Ďalším spôsobom je fyzická aktivita po káve so sušienkou, aby sa začalo ďalšie spaľovanie glukózy pracujúcimi svalmi.

Ako pijete kávu vy? Napíšte nám komentár…

Zdieľajte túto radu aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*